Fazerin Siniseen kuluu 20 miljoonaa litraa tuoretta maitoa vuodessa – juuri se määrä, jonka yritys aikoo jättää taakseen sulkiessaan Korian meijerin
Suklaan maito ei kuitenkaan ole tullut Korialta vaan sen toimittaa Valio.
Fazer kertoo verkkosivullaan kuuluvansa niihin harvoihin suklaanvalmistajiin, jotka vielä käyttävät tuoretta maitoa tuotannossaan. Kuva: Kankaanpää JaanaFazer ilmoitti tiistaina harkitsevansa meijeriliiketoiminnan lakkauttamista Korian tehtaallaan. Noin 20 tuottajaa Etelä- ja Kaakkois-Suomessa etsii nyt uutta maidonostajaa.
MT:n tietojen mukaan tilojen tuotantomäärä on yhteensä noin 20 miljoonaa litraa maitoa vuodessa. Sattumalta luku on sama, jonka Fazer verkkosivullaan kertoo kuluvan Fazerin Sininen -suklaan valmistukeen.
Fazerin Sinistä valmistetaan Vantaalla sijaitsevassa tehtaassa.
Fazer kertoo verkkosivullaan kuuluvansa niihin harvoihin suklaanvalmistajiin, jotka vielä nykyään käyttävät tuoretta maitoa tuotannossaan. ”Tuore maito on yksi Fazerin Sininen -suklaan tärkeimmistä raaka-aineista.”
Suklaatehtaalle Vantaalle saapuu päivittäin useita säiliöautollisia maitoa. Vuosittain tuoretta maitoa kuluu 20 miljoonaa litraa, mikä ”työllistää” noin 3 000 lehmää, sivulla kerrotaan.
Yhden 200 gramman suklaalevyn valmistamiseen tarvitaan Fazerin mukaan kolme lasillista maitoa.
Vaikka Sinisen ja Korian meijerin maitomäärät täsmäävät, niillä ei kuitenkaan ole yhteyttä toisiinsa, Fazerin viestinnästä kerrotaan. Suklaaseen käytettävä maito on perinteisesti tullut Valiolta.
Korian tehdas taas valmistaa maidosta paikallisen Maire-tuotemerkin tuotteita sekä private label -tuotteita.
Fazerilta kerrotaan, että yritys on useasti tutkinut mahdollisuuksia hyödyntää oman meijerin maitoa myös makeisvalmistuksessaan. Hankaluuksia tuo Korian meijeritoiminnan pieni volyymi.
Makeisliiketoiminnan maidontarve ei rajoitu vain Fazerin Sinisen valmistuksessa käytettävään maitoon ja näin ollen oman meijerin tuottama määrä ei riittäisi kattamaan koko makeisliiketoiminnan maidontarvetta, yrityksestä kerrotaan.
”Lisäksi makeisvalmistuksen maidontarpeessa on erityispiirteitä, jotka aiheuttavat haasteita, jos meijeri on pieni: käytämme erilaisia maitotuotteita riippuen valmistettavasta tuotteesta ja suklaanvalmistuksen tarvitaan juuri tietyn rasvapitoisuuden omaavaa raakamaitoa.”
Makeisten valmistusmäärät vaihtelevat merkittävästi vuodenajan ja kysynnän mukaan. Alkuvuodesta Fazer valmistaa vähemmän suklaata kuin kysyntäpiikkien aikaan joulusesonkina.
”Meijeriin raakamaitoa tulee kuitenkin joka päivä ja sitä ei voi säilöä, pienen volyymin meijerissä tätä yhtälöä olisi erittäin hankala hallita.”
Juttua täydennetty 5.1.2013 klo 14.45 Fazerin lisäkommenteilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









