Vehnän valkuainen hupenee, missä vika?
Boreal tuo lähivuosina markkinoille uusia laatuvehniä.Raision vastaanottaman kevätvehnän valkuaispitoisuus on laskenut trendinomaisesti. Vuonna 2010 viiden tärkeimmän lajikkeen keskiarvo oli lähes 14 prosenttia, nyt vain runsas 12 prosenttia.
”Onko tämä sattumaa? Onko se vain Länsi-Suomen ongelma? Ovatko hinnat niin huonot, ettei viljaa lannoiteta tarpeeksi, vai lisääntyvätkö meillä lajikkeet, joissa on valkuaisongelma?”
Tätä kyseli Ravintoraision viljapäällikkö Minna Oravuo tiistaina Tammelassa. Boreal Kasvinjalostus esitteli siellä uusia lajikkeita lajike-edustajille ja muille yhteistyökumppaneille.
Oravuo pelkäsi, että Suomessa saatetaan joutua tilanteeseen, jossa vehnää pitää sopivan valkuaispitoisuuden saavuttamiseksi tuoda.
”Sitä ei kukaan halua, koska meillä kuitenkin on ihan riittävästi vehnää.”
Borealin jalostaja Mika Hyövelä lupasi, että laadukkaita vehniä on tulossa.
Esimerkiksi aikaisesta ja satoisasta Helmistä kaavaillaan korvaajaa Anniinalle. Se tulee markkinoille ensi vuonna.
Helmin erityisominaisuus on erittäin venyvä sitko, joka on leipurien mieleen: se tekee leivistä isoja ja hyvän muotoisia.
Myös uusi päätyypin vehnä Jaarli erottuu edukseen leivonta-analyysissä.
Boreal Kasvinjalostus hakee tänä vuonna lajikeluetteloon kaikkiaan kahtatoista uutta lajiketta. Ne ovat aloittaneet matkansa jalostajan työpöydältä noin kymmenen vuotta sitten. Markkinoille ne tulevat 1–2 vuoden päästä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

