Pian valkuaista lemmikkien ja kalojen rehuihin saadaan kotimaisista höyhenistä: Honkajoki Oy investoi höyhenproteiinilaitokseen
Höyhenistä jalostetaan etupäässä proteiinijauhetta eläinravitsemusteollisuuteen.
Kasvanut broilerintuotanto on tuonut Honkajoelle hyödynnettäväksi runsaasti broilerin sivutuotteita. Kuva: Johannes TervoHonkajoen alueelle nousee ensi vuonna laitos, jossa jalostetaan höyhenproteiinia.
"Maansiirtotyöt on jo aloitettu ja tuotannon käynnistymistä tavoitellaan maaliskuussa 2023", kertoo tiedotteessa Honkajoki Oy:n tuotantojohtaja Matti Lehtinen.
Investoinnilla on yhtiön mukaan myönteisiä vaikutuksia alueen talouteen.
"Valtaosa rakentamisesta on kotimaista työtä liittyen erityisesti laitoksen rakentamiseen, suunnitteluun, asennus- ja käyttöönottotöihin. Investoinnin arvo on noin 10 miljoonaa euroa", Lehtinen summaa.
Höyhenproteiinilaitoksen rakentamispäätökseen vaikutti kasvanut broilerintuotanto. Broilerinkulutus on ollut monta vuotta nousujohteinen.
"Olemme Suomen johtava eläinperäisten sivutuotteiden käsittelijä ja jalostaja. Saamme hyödynnettäväksemme broilerin sivutuotetta kuten höyheniä jatkuvasti kasvavassa määrin", Lehtinen.
Höyhenistä jalostetaan etupäässä proteiinijauhetta eläinravitsemusteollisuuteen kuten lemmikeille ja kalarehuihin.
"Käytämme vain suomalaisia höyheniä. Poikkeuksellista niissä on kansainvälisesti se, että Suomessa lihabroilerin tuotannossa ei käytetä antibiootteja", Lehtinen sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
