
Yhden tilavierailun sijaan viisi karjatilaa avasi ovensa samana päivänä noin 400 koululaiselle Pohjois-Karjalassa
Tuottajayhdistyksessä arveltiin, että tapahtuma saattaa olla valtakunnan mittakaavassa ainutlaatuinen.
Kuinka paljon lehmä maksaa, entä saako paljousalennusta, jos ostaa kerralla navetallisen lehmiä? Koululaiset eivät päästäneet Osuuskunta ItäMaidon tuotantoneuvoja Minna Jolkkosta helpolla kysymyksiensä kanssa. Kuva: Lari Lievonen
Koululaiset tutustuivat Naurissuon tilan Ayshire- ja Holstein-karjaan Joensuun Enossa. Kuva: Lari Lievonen"Tuumattiin johtokunnassa, että samalla järjestelyiden vaivalla voisi järjestää tilavierailuja useaan paikkaan yhden sijaan", kertoo MTK-Joensuun seutu ry:n puheenjohtaja Timo Vatanen.
Yhteensä viisi karjatilaa avasi ovensa eri puolilla Kontiolahtea ja Joensuuta noin 400 koululaiselle viime keskiviikkona.
Näin laajasti toteutettu tilavierailutapahtuma saattaa olla valtakunnan mittakaavassa ainutlaatuinen, arveltiin tuottajayhdistyksessä.
Joensuun Heinävaaran koulun 5.–7.-luokkalaiset vierailivat aamupäivällä Joensuun Enon Jakojärven kylällä maidontuottaja Janne Heikkisen tilalla. Iltapäivällä vierailulle pääsivät koululaiset Tuupovaarasta sekä Enon kouluista.
Kouluille tilavierailut kyyteineen olivat maksuttomia, sillä tuottajayhdistys kustansi bussikuljetukset ja hoiti myös muut järjestelyt.
"Lehmät ovat älyttömän ihania", huokailivat erityisesti tytöt navetassa ja navetan ulkopuolella. Lehmien ääntelyä ihasteltiin ja eläimet saivat rapsutuksia osakseen.
Tilavierailun ohjelmaan kuului navettakierroksen lisäksi muun muassa karjan ravinnon ja ruokinnan sekä tilan koneiden esittely. Koululaiset pääsivät myös tuotemaistatusten muodossa kotimaisten maito- ja lihatuotteiden makuun.
7-luokkalaiset Emmi Parppei ja Veera Hakkarainen eivät olleet ensimmäistä kertaa navetassa.
Hakkarainen on tottunut käsittelemään eläimiä, sillä kotona on kaksi hevosta, koira, kissa ja kaneja. Parppeille lehmät ovat tulleet tutuksi ukin luona.
Lehmät ja maidontuotanto tuntuivat olevan muutenkin tuttua juttua vajaan 30 kilometrin päässä Joensuun keskustasta sijaitsevan koulun oppilaille.
Navettakierroksen jälkeen ryhmät pysähtyivät Osuuskunta ItäMaidon tuotantoneuvoja Minna Jolkkosen luona. Termeille hieho, umpilehmä ja ternimaito löytyi hyvin nopeasti oikeat selitykset.
Ternimaito oli yhden innokkaan eturivin tytön mielestä sikahyvää.
Kun Jolkkonen ilmoitti, että nyt saa kysellä mitä vain lehmiin ja maidontuotantoon liittyen, ensimmäinen kysyjä halusi tietää, mitä lehmä maksaa.
Toista kysyjää kiinnosti, että saakohan paljousalennusta, jos ostaa koko navetan kerralla täyteen lehmiä.
"Nämä ovat hienoja tilaisuuksia päästä kertomaan maidontuotannosta", sanoo Jolkkonen, joka kiertää varsinaisen tuotantoneuvojan työn lisäksi paljon yleisötapahtumissa ja esimerkiksi tilavierailuilla.
Vaikka Heinävaaran koulun oppilaille maitotilan arki tuntui olevan tuttua, on tilavierailuilla tärkeä tavoite. Yhä harvemman koululaisen perheellä on kontakteja maatiloille ja karjatilojen arkeen. Lapsia on tärkeää tuoda kotimaisen ruuantuotannon alkulähteille, totesi Heikkinen.
Heikkisen tilan lisäksi ovet olivat avoinna Kontiolahdella Veli ja Erja Nuutisen sekä Suvi ja Heikki Lukkarisen luona. Joensuussa tilavierailuilla käytiin Mari Kalliomäen ja Pia sekä Jari Leskisen tiloilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
