Kannattavuuskriisi uhkaa jo kotimaista ruuantuotantoa – ProAgria peräänkuuluttaa ketjun ja kuluttajien vastuuta
Maatalouden kannattavuuskriisi pitää nostaa koko ruokaketjun ratkaistavien asioiden kärkeen, neuvontajärjestö vaatii.
MTK on järjestänyt useana vuonna tempauksia, joissa on myyty kuluttajille ruokaa tuottajahinnalla. Vuonna 2012 Ylivieskan tempauksessa hintalaput osoittivat, että viljelijä saa ruisleivästä vähemmän rahaa kuin kuluttaja maksaa muovikassista. Kuva: Pekka FaliTuotantopanosten hintojen nousu on romuttanut tilojen kannattavuuden, mikä näkyy jo maatalouden neuvojienkin arjessa, ProAgria kertoo tiedotteessaan. ProAgrian asiantuntijat kohtaavat tilanteen muun muassa epävarmuutena ja tilojen maksuvalmiuden heikentymisenä.
Samalla vaatimukset satsauksista ilmastonmuutoksen torjuntaan ovat kasvaneet.
Taakan alla yrittämisen ilo on monella viljelijällä koetuksella, mikä saattaa rapauttaa uskoa tulevaisuuteen, tiedotteessa todetaan.
ProAgria peräänkuuluttaa kuluttajien vastuuta koko ketjun hyvinvoinnista ja toimeentulosta.
"Kerran alas ajettua tilaa on vaikea enää nostaa ylös. Tähän tilanteeseen emme saa ruuantuotantoamme laskea. Ruokaketjulta ja yhteiskunnalta tarvitaan nyt vastuullisia tekoja", korostaa ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko.
"Ei ole oikein, että viljelijä kantaa kaiken riskin itse tuottaen samalla maailman turvallisinta ja puhtainta ruokaa."
Mäkivuokon mukaan on "vähintäänkin arveluttavaa antaa ruokahuolto toisten maiden käsiin". Hän vertaa ruokaomavaraisuutta maanpuolustukseen. Ruuantuotannon omavaraisuudesta on hänen mukaansa huolehdittava samalla tavalla kuin maanpuolustuksesta.
Samalla ruokaketjun energiaomavaraisuutta on parannettava.
ProAgrian mukaan tuottajahinnan nostaminen onnistuu todennäköisesti vain ruuan hintaa nostamalla. Tähän iso osa kuluttajista olisi myös valmis.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
