Suora lähetys klo 11: Onko oikein, että tuottaja saa kananmunasta vain 5 senttiä kappale? MTK myy ruokaa tuottajahintaan aamupäivällä Helsingissä – MT seuraa keskusteluja
Helsinkiläisille myydään 40 sentillä lihakeittoa ja 10 sentillä vegaanista hernekeittoa ja eurolla ämpärillinen perunoita. Tapahtuma herättelee kuluttajia ja päättäjiä maatalouden kustannuskriisiin.
Tuottajahintainen liha ja leipä kiinnostivat kovasti helsinkiläisiä vuonna 2012 MTK:n edellisessä ruokatempauksessa Narinkkatorilla. Kuva: Kari SalonenMTK tempaisee jälleen tänään parempien tuottajahintojen puolesta. Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten? -kysymyksellä herätellään näkemään, kuinka pienen osan ruuan hinnasta suomalainen tuottaja yhä saa, vaikka tuotantokustannukset ovat ryöpsähtäneet ja maatalous on vakavassa talouskriisissä.
Tapahtumia on useilla paikkakunnilla. MT seuraa päätapahtumaa Helsingissä Narinkkatorilla, missä myydään tuottajahinnalla eli 40 sentillä 500 annosta lihakeittoa ja 10 sentillä 250 annosta vegaanista hernekeittoa. Vapaan kanan munia saa 50 sentillä kymmenen ja viiden kilon perunaämpärin eurolla. Kumpiakin on myynnissä 750 erää.
Vaikka tuotannon kannattavuus on heikko, kuluttajat kannattavat kyselyissä nykyistä suurempaa siivua tuottajille ja antavat vankan tukensa kotimaiselle tuotannolle. Torilla tuotteista saakin halutessaan maksaa pyydettyä reilumman hinnan.
MT lähettää Narinkkatorilta suoran lähetyksen, jonka alkaa kello 11 ja päättyy 12.15. Lähetys näyttää eri tuotantosuuntien ja tuottajajärjestöjen puheenvuorot sekä paneelin.
Päivän puhujina ovat tuottajapuolelta Juha Marttila, Mats Nylund, Patrik Nikula, Asko Niemelä, Ingrid Träskman, Jaakko Isomäki, Esa Similä ja Petri Hovi. Paneelissa kello 11.45–12.15 ovat mukana elintarviketeollisuuden Mikko Käkelä, päivittäistavarakaupan Kari Luoto, MTK:n johtokunnasta Kaisa Rantasalo ja elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg.
Tapahtuman tunnus sosiaalisessa mediassa on #reilustikotimaista.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
