Katso video: Apetitin 25-tonniset jättipuimurit kahmivat nyt tuorehernettä sisuksiinsa yötä päivää, pyhät ja arjet
Tavoitteena on, että herne on kahden tunnin kuluessa puinnista jo umpijäässä. Suomalainen laadukas pakasteherne on haluttua muun muassa italialaisten ruokapöydissä.Maanantaiaamuna kello viideltä se alkoi: Apetitin pakasteherneen puintiralli. Hengästyttävän kiihkeätahtinen urakka on ohi noin viiden viikon päästä.
Yhtiön kolme 25-tonnista, englantilaisvalmisteista hernepuimuria työskentelevät kaikki samalla pellolla. "Pelto kerrallaan mennään", Apetitin hankintapäällikkö Timo Kaila kertoo.
Työ jatkuu yötä päivää, pyhät ja arjet. Koneet pysähtyvät pesu- ja huoltotauolle vain kerran päivässä, illansuussa.
Tekniset ongelmat eivät pääse katkaisemaan työtä pitkäksi aikaa, sillä koneiden mukana kulkee täydellinen huoltopaja.
Maanantaina tosin puintiin tuli tauko sen takia, että tehtaalla katkesi kuljetushihna.
Kailan mukaan puintityöhön sopivat rauhalliset ja harkitsevat ammattilaiset. Useimmat ovat maanviljelijöitä tai maatilan poikia.
"Iso osa on pitkäaikaista vakioporukkaa. Henki on tässä joukossa hyvä. Ja täytyy ollakin – nyt olot ovat hyvät, mutta tilanne on erilainen, kun korjuuta tehdään syyskuussa, pimeässä ja sateessa."
Kaikkiaan Apetitilla on tänä vuonna 950 hehtaaria pakasteherneen sopimusalaa. Ala on satakunta hehtaaria viimevuotista suurempi, sillä etenkin italialaiset ovat päässeet pienen, pehmeän ja makean suomalaisherneen makuun.
Laadusta ollaan tarkkoja.
"Tavoitteena on, että herne on kahden tunnin kuluessa puinnista jo umpijäässä", Kaila kertoo.
Siksi sopimuspellot ovat kaikki 65–70 kilometrin säteellä Säkylän tehtaasta.
"Kuorman tekoon varataan puoli tuntia, matkaan tunti ja herneen lajitteluun ja ryöppäykseen puoli tuntia", Kaila kuvaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

