Hereford-tuottaja lisäisi naudanlihan arvostusta
Marja Luomajärvi (vas.) ja junior handler -leiriläiset hereford-hieho Luoteen Liljan ympärillä. Juniorit testasivat taitojaan torstaina eläinnäyttelyssä Tampereella. Rami Marjamäki Kuva: Viestilehtien arkistoYlöjärven Kurussa herefordeja pääasiassa eloeläimiksi kasvattavaa Marja Luomajärveä harmittaa, että pihvikarjan liha tunnetaan heikosti. Hänen kokemuksensa mukaan ihmisillä on liian vähän kokemuksia pihviksi kasvatettavien nautojen lihan käyttömahdollisuuksista.
Moni kuluttaja on Luomajärven mukaan hämmästellyt pihvikarjan lihan erilaisuutta ja ihmetellyt sen ominaisuuksia. Tämä kaikki on johtunut kuluttajien vähäisestä kokemuksesta. Luomajärvi toivoisikin tilanteeseen muutosta. Hänen mukaansa liha pitäisi tulla tunnetuksi kaikille jo kouluiässä.
”On käsittämätöntä, että edes kotitalouden valinnaisryhmissä ei opetella pihvilihan käyttöä.”
Lihan markkinoiminen on Luomajärven mielestä epäonnistunut, jos kuluttajat eivät tunnista liharotuja tai tiedä mikä on emolehmä. Hänen mielestään on valitettavaa, että yleisessä keskustelussa naudanlihatuotannon hyvät puolet jäävät yleensä varjoon.
Luomajärvi kertoo, että pihvilihan tuottajien keskuudessa on ollut viime aikoina lamaantuneisuutta. Väsymystä on hänen arvionsa mukaan aiheuttanut raskas kevät tukimuutoksineen ja kesän sateet.
Luomajärvi kiittelee, että väsymyksestä ja kesän kiireistä huolimatta hereford-kasvattajissa oli intoa järjestää tämänvuotisen Nautaparlamentin yhteyteen eläinnäyttely. Näyttelyssä pääsivät harjoittelemaan karjanesittelytaitoja muun muassa Luomajärvenkin luotsaamat nuoret omassa junior handler -kilpailussa.
Luomajärvi toimii Suomen Hereford ry:ssä ja on siten ollut järjestämässä nuorille suunnattujen handler-leirejä. Lihanautojen junior handler -toiminta on hänen mukaansa vielä melko uutta Suomessa.
”Meidän leireillä tärkeintä on se, että nuoret tutustuvat toisiinsa ja siihen on haluttu myös panostaa”, sanoo Luomajärvi.
Yhteistyön harjoittelu jo nuorella iällä on Luomajärven mukaan erittäin tärkeää.
Yhteishenkeä tarvittaisiin Luomajärven mukaan naudanlihan arvostuksen parantamiseen. Hänen mukaansa sitä kautta on myös mahdollisuus kohentaa tuotannon kannattavuutta. Naudanlihaketjun tulisi Luomajärven mielestä miettiä yhdessä, mitä koko alan hyväksi voidaan tehdä.
Tytti Termonen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
