Varhaisperunat ovat nyt vielä tavallistakin maukkaampia – pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin makua
Tästä viikosta eteenpäin suomalainen varhaisperunatarjonta riittää kattamaan kulutuksen.Kotimainen varhaisperunakausi on nyt parhaimmillaan. Satoa nostetaan Lounais- ja Etelä-Suomen lisäksi myös Hämeessä sekä Pohjanmaan rannikkoalueella.
MTK Varsinais-Suomen keskiviikkona julkaiseman tiedotteen mukaan suurimmat yksittäiset määrät lähtevät tällä hetkellä kohti kuluttajia Laitilan suunnalta.
Ensimmäiset varhaisperunat ehtivät lakkiaisjuhlapöytiin. Kuluvasta viikosta eteenpäin suomalainen varhaisperunatarjonta riittää kattamaan vakiintuneen kulutuksen.
Alkukevään viileys hidasti perunan kasvua, mutta pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin tavallista enemmän makua.
Kasvuolosuhteiden lisäksi lajike vaikuttaa perunan makuun. Markkinoille tulee kesän edetessä lukuisia lajikkeita Timon, Jussin ja Colomban rinnalle. Keskikesällä suosittuja lajikkeita ovat Annabelle ja Siikli.
Marinoidut varhaisperunat
Kesäiseen perunasalaattiin sopivat tuoreet yrtit, sipulit ja muut varhaisvihannekset. Kokeile perunasalaatin kastikkeeksi vaihteeksi raikasta, ruuanlaittoon sopivaa jugurttia ja mausta salaatti rapealla retiisillä!
n. 500 -600 g keitettyjä varhaisperunoita
2 dl turkkilaista jugurttia tai kermaviiliä
1 rkl valkoviinietikkaa
2-3 nippusipulia
kourallinen retiisejä
½ ruukkua tilliä
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Hienonna tilli ja sipuli, viipaloi retiisi
Lisää kermaviiliin etikka, yrtit ja sipuli sekä suola ja pippuri, sekoita tasaiseksi.
Pilko varhaisperunat neljään osaan tai reiluiksi kuutioiksi. Lisää perunakuutioihin retiisiviipaleet ja kastike, sekoita tasaiseksi käännellen. Maista ja mausta tarvittaessa.
Anna makujen tasaantua viileässä ennen tarjoamista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

