Luomun tutkimusohjelma ponnistaa elinkeinon tarpeista
”Kehityksen perustana ei ole mutu-tieto, vaan tieteelliset kriteerit täyttävä tutkimustyö ja sen arviointi.”
Näin toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio tuoreen kansallisen luomututkimusohjelman alkulehdillä.
Vuodet 2014–2018 sisältävän ohjelman tarkoitus on suunnata luomututkimusta ajankohtaisiin aiheisiin, jotka on koottu elinkeinon, tutkijoiden ja ruokaketjun tarpeista.
Valmista rahoitusta ohjelma ei tarjoa tai sisällä, vaan se perustuu erillisiin tutkimushankesuunnitelmiin.
Niiden suunnittelusta vastaavat Luomuinstituutissa tutkimusalajohtajat, tutkijat ja tutkimusryhmät. Luomuinstituutti toivoo, että yliopistot ja tutkimuslaitokset valmistelevat hankkeita yhdessä.
Tutkimusohjelma jakautuu aihekokonaisuuksiin, jotka ovat ruokaketjun kehittäminen, luomun laadun kehittäminen, ruokaketjun materiaalivirrat ja luomuun vaikuttava politiikka.
Näihin pureudutaan neljältä eri kantilta: alkutuotanto, ympäristö, elintarvikkeet ja yhteiskunta.
Kansallisen luomututkimusohjelma julkistettiin keskiviikkona 26.3. Maa- ja metsätalousministeriö rahoitti ohjelman valmistelun, ja se on osa Laatuketjuohjelmaa.
MAIJA ALA-SIURUA
http://luomuinstituutti.fi/wp-content/uploads/sites/2/2014/03/Luomututkimusohjelma_
2014-2018.pdf
Luomututkimusohjelma
jakautuu neljään tutkimusalaan:
1. Alkutuotanto
- Luomutilan monipuolinen
liiketoiminta
- Kotieläintuotannon
pullonkaulat
- Kasvilajikkeita luomuun
- Kasvien ja maaperän
hyvinvointi
2. Ympäristö
- Luomun kestävä muutos
- Ilmastonmuutoksen hillintä
- Ravinteiden kierrätys
- Kannustava institutionaalinen ympäristö
3. Elintarvikkeet
- Luomuruuan prosessointi
- Luomuruuan laatu
- Luomun terveysvaikutukset
- Pakkausmateriaalien
tuotekehitys
4. Yhteiskunta
- Luomuruokaketju
- Kuluttajakäyttäytyminen
- Luomuviestintä
- Lainsäädäntö ja politiikka
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
