Suomi saattaa pian olla pitkästä aikaa ruisomavarainen
Tuusulalaisen Jouko Aallon Reetta-ruis näytti keskiviikkona hyvältä. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoSyysruista on kasvussa eniten vuoden 2000 jälkeen. Jos kasvustot talvehtivat hyvin, Suomi saattaa pitkästä aikaa saavuttaa ruisomavaraisuuden.
Syysruista kylvettiin 36 800 hehtaaria, 60 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
Ruista käytetään meillä noin sata miljoonaa kiloa vuodessa. Tämän syksyn sato, 75 miljoonaa kiloa, kattaa kolme neljännestä vuoden tarpeesta.
Viime vuonna ruista korjattiin vain 26 miljoonaa kiloa.
Tämän syksyn syysvehnäala kasvoi viime vuodesta hiukan, yhteensä 43 100 hehtaariin.
Luomusyysvehnää on kasvussa 1 000 hehtaaria. Rukiista luomua on 4 600 hehtaaria.
Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken torstaina julkistamat alat perustuvat satotutkimuksen 7 000 maatilan tietoihin. Viljelyalat tarkentuvat toukokuussa 2015, kun tukihakemusten tiedot ovat käytettävissä.
Tuusulalainen luomuviljelijä Jouko Aalto kylvää syysviljoja joka vuosi 50 prosentin kasvipeitteisyysvaatimuksen täyttämiseksi.
Tällä hetkellä syysviljaa on kasvussa hiukan päälle 30 hehtaaria.
Rukiin viljely on alkanut mietityttää, sillä se on kahtena viime vuonna kärsinyt pahoista talvituhoista, Aalto kertoo. ”Toisaalta se on viljoista ainoa, joka on pitänyt hintansa edes jollain lailla.”
Aalto pyrkii tuottamaan monipuolisesti sitä, mille on kysyntää.
Tilan kasvivalikoimaan kuuluvat yleensä esimerkiksi tattari, herne, härkäpapu, mallasohra ja kumina. Pääosa tuotetaan sopimusviljelynä.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
