Itkettäjä aloittaa kasvisvuoden
Tammikuun teemakasvis on sipuli, jonka makuominaisuuksien salaisuus on umami.
Keltaisen kepasipulin lisäksi tarjolla on muun muassa puna- ja valkosipuleita. Kuva: Jaana KankaanpääAromikas ja monikäyttöinen sipuli on vuoden ensimmäinen teemakasvis, tiedottaa MTK. Sipulin maun salaisuus on umami, joka on yksi viidestä perusmausta.
Sipuli saa pilkkojansa kyyneliin. Avuksi on tarjottu milloin laskettelulaseja milloin sipulin leikkaamista kylmän veden alla. Ainoa tepsivä keino on pilkkoa sipuli terävällä veitsellä viiltoliikkein, jolloin sipuli ei ruhjoonnu.
Kyyneleet johtuvat sipulin sisältämistä aromaattisista öljyistä, jotka sisältävät rikkiyhdisteitä.
Aromikkaan maun lisäksi sipuli sisältää suoja suojaravintoaineita ja flavonoideista. MTK:n mukaan sipuli osana kasvispainotteista, monipuolista ruokavaliota alentaa kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksien syntymistä.
Suomessa on tarjolla kymmeniä erilaisia sipuleita. Keltaisen kepasipulin lisäksi voi nautiskella esimerkiksi puna- tai valkosipulista, purjosta, ruohosipulista, salotti- ja jättisipuleista salaattisipulista ja makeasta sipulista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

