Atria keskittää nautateurastuksen Kauhajoelle
Kauhajoen nautateurastamossa yhdistyvät uusin teknologia ja vanhat hyväksi havaitut menetelmät, kuten ruhon riippuleikkuu. Ensi vuoden alussa valmistuva 10 000 neliön laitos tulee olemaan yksi Euroopan suurimmista nautateurastamoista.KAUHAJOKI (MT)
Ensi vuoden alussa valmistuva uusi teurastamo tulee olemaan yksi Euroopan suurimmista nautateurastamoista. Samalla Atria keskittää koko maan nautateurastuksen Kauhajoelle. Kuopion teurastamo lopettaa toimintansa.
Laajennuksessa on panostettu eläinten hyvinvointiin, tehokkaampaan tuotantoon ja työturvallisuuteen. Kaikissa korkeissa paikoissa työskentelevillä on esimerkiksi turvavaljaat.
Uusi 400 eläintä vetävä navetta ei ole suorakaide, vaan salmiakin muotoinen. Jokainen kulma on loivempi, kuin 90 astetta. Se helpottaa eläinten kääntymistä, kertoo Atria Suomen liha- ja alkutuotantoliiketoiminnan johtaja Matti Perälä .
”Ne kulkevat rauhallisemmin autosta navettaan eivätkä kolhi itseään”, kertoo Kauhajoen teurastamon kehityspäällikkö Masa Ala-Fossi . Karsinoita on myös eri kokoisille eläimille.
Tehokkuus paranee
Koko laajennettu osa on huomattavasti vanhaa teurastamoa korkeampi. Navetta ja ruhovarastot ovat korkeita, jotta isotkin eläimet ja ruhot mahtuvat. Korkeus parantaa teurastamon hygieniaa.
Leikkaamossa tuotantoketjua on pyritty investoinnin myötä virtaviivaistamaan ja tehostamaan.Myös lihan alkuperän jäljitettävyys paranee. Yksittäistä ruhon osaa voidaan seurata koko leikkausprosessin ajan. Tieto alkuperästä kulkee ruhokoukussa. Sen avulla lihapakkaukseen saadaan merkintä, miltä tilalta eläin on. Jäljitettävyys tulee ensimmäisenä Atrian pihvilihoihin ja luomutuotteisiin.
Nautateurastamon tuotanto on ollut käynnissä koko rakennusurakan ajan. Ala-Fossin mukaan se on ollut ajoittain haasteellista. ”Joka päivä teurastetaan noin 350 eläintä kun työmaalla pyörii samaan aikaan sata rakennusmiestä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

