Nurmen sulavuus laskee huimaa vauhtia
Lohjalla oli maanantaina kaadettu säilörehunurmi kuivumaan. Kasvustot ovat viimevuotista matalampia ja harvempia. Satu Lehtonen Kuva: Viestilehtien arkistoSäilörehun tekijöiden kannattaa nyt olla tarkkana, sillä helle alentaa nurmen sulavuutta vauhdilla.
Valion säilörehuasiantuntija Virva Hallivuori kertoo, että rehunteko ajoittuu tänä vuonna viikkoa viimevuotista aikaisemmaksi. Viime vuosikin oli monin paikoin tavallista varhaisempi.
Rehuntekoon on syytä ryhtyä, kun valkuaisen sulavuutta kuvastava D-arvo on 690–700 grammaa per kilo kuiva-ainetta, tai prosentteina ilmaistuna 69–70.
Esimerkiksi Artjärvellä ja Orimattilassa säilörehun korjuu on jo aloitettu, Hallivuori kertoo. Viikon loppuun mennessä korjuun odotetaan olevan käynnissä Pohjanmaata myöten.
Kasvustot ovat matalia ja heikon versomisen vuoksi myös harvoja. Ensimmäinen sato jää siis määrältään pieneksi, Hallivuori kertoo.
Viime vuonna monella tilalla jo ensimmäinen sato riitti talven tarpeiksi, ja toinen sato jätettiin lannoittamatta. Nyt toiseen satoonkin pitää panostaa, Hallivuori korostaa.
Jos tilalla on mahdollisuus kolmeen satoon, se kannattaa hänen mukaansa hyödyntää.
Säilörehunurmien kehitystä voi seurata Artturi-korjuuaikapalvelussa. Sinne kootaan tiedot noin 40 näytteenottopisteestä, jotka sijaitsevat eri puolilla maata.
Näytteitä ottavat Valion tuotantoneuvojat, koulutilat ja muutamat viljelijät.
SATU LEHTONEN
www.artturi.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
