Omenasato nyt monipuolisimmillaan
Kotimaisia omenoita korjataan tänä syksynä noin 4 miljoonaa kiloa.Lämmin kesä ja syksy ovat kypsyttäneet kotimaiset omenat, joiden sato on nyt monipuolisimmillaan.
Tänä vuonna ammattitarhoilta kerätään lähes normaali määrä omenia eli 4–4,5 miljoonaa kiloa, arvio Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto.
Pääosa ammattitarhoilta poimittavissa omenoista syödään tuoreina.
Suotuisan sään ansiosta syysomenat tulivat markkinoille viikon etuajassa. Liiton mukaan niiden maku on erinomainen,
Syöntikuntoon ovat sellaiset syyslajikkeet kuten Jaspi, Collina, Discovery ja Raike. Syysomenan tunnistaa miellyttävän voimakkaasta tuoksusta jo kaupan myyntitiskeillä.
Talvilajikkeet sen sijaan kasvattavat vielä kokoa ja saavat lisää väriä pintaansa. Niiden korjuun arvioidaan alkavan lämpimän kesän seurauksena jo syyskuun puolella.
Talviomeniin kuuluvat muun muassa punainen Lobo ja vaaleankellertävä Aroma.
Hellekesän takia kesäomenien hedelmät jäivät pieniksi. Myös niiden sato kypsyi tavallista aikaisemmin.
Esimerkiksi Pirjan sadonkorjuu aloitettiin poikkeuksellisesti jo heinäkuun lopulla.
Omenaa viljellään ammattimaisesti noin 680 hehtaarin alalla ja 376 tilalla.
Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Viime vuosina omenan tuotanto lisääntynyt Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa.
Parhaillaan vietetään valtakunnallista omenaviikkoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
