Tuottajat arastelevat tarjota tuotteitaan kunnan keittiöön – nyt tarjouskilpailuun valmistautumiseen löytyy verkosta apua
Ruoantuottajan työkalupakki julkisiin hankintoihin toimii oppaana siihen, mitä kilpailutusprosessissa on luvassa.Moni ruuantuottaja ajattelee, ettei omia tuotteita kannata tarjota julkisiin hankintoihin: se on liian hankalaa ja omat menestymismahdollisuudet vaikuttavat vähäisiltä.
Toisaalta kunta koetaan luotettavana kumppanina, jos sen kelkkaan pääsee.
Näitä havaintoja tehtiin Valonian luotsaamassa Tarjousosaamista ruoantuottajille -hankkeessa.
Valonia on Varsinais-Suomessa toimiva kestävän kehityksen ja energia-asioiden asiantuntijaorganisaatio.
Hankkeen tuloksena syntyi Ruoantuottajan työkalupakki julkisiin hankintoihin. Se toimii oppaana siihen, mitä kilpailutusprosessissa on luvassa.
Pakissa on tietoa kuvina, tekstinä ja linkkeinä sekä podcastien muodossa.
Oppaassa todetaan muun muassa, että tuottajien välinen yhteistyö auttaa menestymään kilpailutuksissa. Yhdessä tuottajat voivat tarjota joko suurempaa volyymia, toimitusvarmuutta tai laajempaa valikoimaa.
Parhaimmillaan ruokalistat mukautuvat kotimaisten tuotteiden saatavuuden mukaan. Esimerkiksi Salossa koulujen ja päiväkotien ruokalistoille on saatu paikallisia härkäpaputuotteita.
”Vastuu lähialueiden tuotteiden tai kotimaisen ruuan pääsystä kuntien ruokalautasille ei ole vain tuottajilla", Valonian toimialapäällikkö Riikka Leskinen toteaa. "Julkisilta hankintayksiköiltä tarvitaan aktiivista otetta ja vuoropuhelua paikallisten tuottajien kanssa."
Työkalupakki on vapaasti ladattavissa täältä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

