
Kurkista puolen hehtaarin persiljametsään
Näky Kivilän Puutarhan kasvihuoneilla on kuin miniatyyrimaisesta sademetsästä. Vehreä, pieniltä puilta näyttävä persilja ulottuu laajalle.
Yrittäjä Satu Onnela on johtanut Kivilän Puutarhan toimintaa reilun puolentoista vuoden ajan. Kuva: Kari Salonen
Puutarhalla viljellään kahta persiljalajiketta: sileälehtistä Titania ja kuvassa näkyvää röpelöisempää Petraa. Sileämmän Titanin maku on Onnelan mukaan hieman miedompi. Kuva: Kari SalonenOripääläisellä Kivilän Puutarhalla on yhteensä viisi kasvihuonetta, ja niissä on 5 000 neliömetriä tilaa persiljalle. Ajankohdasta riippuen persiljaa kasvaa puutarhalla 50 000–100 000.
Perheensä puutarhaa reilun puolentoista vuoden ajan johtanut yrittäjä Satu Onnela arvioi puutarhan kuuluvan Suomen suurimpiin persiljan tuottajiin.
Hän tutustui perheensä kasvihuoneen arkeen jo nuorena. Noin 4-vuotiaana Onnela alkoi punnita tillejä, vaikka numeroita hän ei vielä osannut tulkita. Se oli Onnelan ensikosketus hänen nykyiseen ammattiinsa puutarhurina.
"Voisi sanoa, että 28 vuotta olen tehnyt", nyt päälle kolmekymppinen Onnela kertoo.
Kesäkuukaudet ovat yrittäjälle kiireisintä aikaa. Kun persiljat ovat kasvaneet pienissä rykelmissä noin 20–30-senttisiksi, ne nypitään, niputetaan ja lähetetään ostajille.
Nypinnän yhteydessä persiljaa jätetään maahan aina pieni tupsu jäljelle, ja kolmessa viikossa se kasvaa takaisin tuuheaksi kasviksi.
Kesäisin persiljaa lähtee ostajille reilu 6 000 punttia viikossa. Puntit, eli persiljakimput, ovat 100 gramman painoisia, mikä tarkoittaa viikkotasolla yli 600 kiloa persiljaa. Puutarha tuottaa siis persiljanippuja, eikä se kasvata kaupoista monelle tuttua ruukkupersiljaa.
Viiden kasvihuoneen toiminta on porrastettu, jotta työntekijät ehtivät kerätä persiljat talteen hyväkuntoisina. Istutustyöt alkavat helmikuun lopussa, ja ensimmäinen sato suuntaa maailmalle huhtikuun alussa.
Istutuksia puutarhalla tehdään myös muihin vuodenaikoihin, ja puutarhan toisen päätuotteen, tillin, kauden päätyttyä sen tilalle istutetaan lisää persiljaa. Viimeiset yrtit lähtevät marras–joulukuussa.
Talvikuukausien aikana yrittäjän on mahdollista huoahtaa ja viettää hieman lomaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
