”Teurasautojen reitillä selvisi, etteivät tilat annakaan eläimiä kyytiin” ‒ tieto tukiehtojen muutoksista ei tavoittanut lammasteurastamoja
Kotimaisen lammasketjun toiminta lähes pysähtyi tammikuun ensimmäisten kymmenen päivän ajaksi EU:n teuraspalkkion muuttuneen viitepäivän ja tilallapitoajan vaikutuksen vuoksi.
Osa lammastiloista siirsi sovittua teurastusaikaa, jotta palkkion saamiseen vaadittu tilallapitoaika ehtii täyttyä. Kuva: JK”Aikamoisia ongelmia tuli, kun teurasautojen reitillä selvisi, etteivät tuottajat annakaan eläimiä kyytiin”, Vainion teurastamon toimitusjohtaja Henri Vainio kertoo.
Teurashiehojen, -karitsojen ja -kilien on oltava tilalla tukivuonna yhtäjaksoisesti vähintään 10 vuorokautta ennen teurastusta, jotta palkkioehto täyttyy. Tästä syystä karitsoja ei kannata toimittaa teuraaksi ennen 11.1., koska tuottaja ei tällöin saa palkkiota.
”Elimme sen mukaan, että viitepäivä on 3.1. kuten se luonnoksessa pitkään oli. Uskoimme, että tilallapitoaika voi kertyä myös viime vuoden puolelta”, Vainio sanoo.
Ruokaviraston tuottajille suunnatussa uutiskirjeessä muutos mainittiin ensimmäisen kerran 15. joulukuuta, mutta siitä ei tiedotettu erikseen. Elintarvikealan yrityksille suunnatussa uutiskirjeessä asiasta ei mainittu lainkaan, kertovat alan toimijat.
”Viestintä oli puutteellista, emme saaneet mitään viestiä asiasta” Henri Vainio
Tieto muutosten vaikutuksista ei tavoittanut etukäteen teurastamoita ja leikkaamoita, eivätkä kaikkia alkutuottajatkaan huomanneet viime hetkillä tehtyjä muutoksia.
”Viestintä oli puutteellista, emme saaneet mitään viestiä asiasta”, Vainio sanoo.
Tilanne on hänen tietojensa mukaan sama myös muiden lammasteurastamoiden kohdalla.
”Tukiehdoista käydyissä neuvotteluissa oli mukana teurastamojen edustajia, mutta ei yhtään lammasteurastamoa”, Vainio kritisoi.
Tietokatkoksen vuoksi karitsoja ei ole tullut teurastamoihin suunnitelmien mukaan, eivätkä teurastamot pysty toimittamaan sovittuja ruhoja lihatukkuihin.
”Osa sovituista karitsoista saatiin teuraaksi sopimalla, että maksamme puolet tilan menettämästä palkkiosta”, Vainio kertoo.
Jos tieto tilanteesta olisi ollut ennakkoon, yritykset olisivat voineet sopeuttaa toimintaansa siihen. Nyt se ei ollut mahdollista.
”Kaikki työt ja kuljetukset oli suunniteltava nopeasti uusiksi. Olemme aivan aseettomia Ruokaviraston toiminnan edessä. Siirtymä uuteen systeemiin olisi pitänyt hoitaa paljon fiksummin.”
Lammasalan toimijat kokoontuivat tiistaina 3.1. yhteen käymään tilannetta läpi. Ketjun yhteinen viesti on, että niin tilat kuin teurastamot, leikkaamot ja jalostamot kaipaavat ennustettavaa, selkeää hallintoa ja hyvää keskusteluyhteyttä.
Kokoontumiseen osallistui edustajia tukuista, Suomen teurastamoyhdistyksestä, kolmesta eri teurastamosta, MTK:sta sekä Suomen Lammasosuuskunnasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




