”Vain suomalaisten sikojen hyvinvointiin voimme vaikuttaa”
Tuotantoeläinten hyvinvointiyhdistys TEH ry on huolissaan sianlihantuotannon jatkuvuudesta Suomessa. Yhdistys muistuttaa tiedotteessaan, että ”suomalaisten sikojen hyvinvointiin voidaan vaikuttaa vain, jos Suomessa on sianlihantuotantoa”.
Tuotantoeläinten hyvinvoinnin edistämisestä tulisi yhdistyksen mukaan huolehtia vapaaehtoisin keinoin ja korvausjärjestelmää kehittämällä. Lainsäädäntöä kiristämällä tuotannon pelätään karkaavan ulkomaille.
Suomalaisten ja eurooppalaisten sikojen hyvinvointia tulee yhdistyksen mukaan tarkastella laajemmasta näkökulmasta.
Vapailla markkinoilla toimittaessa Suomessa myydään sianlihaa, jonka tuotanto-olot eivät täytä meidän lainsäädäntöämme.
Yhdistys muistuttaa tämän vääristävän kilpailua ja heikentävän kotimaisen tuotannon kannattavuutta. Tuotannon on yhdistyksen mukaan oltava läpinäkyvää, avointa ja vastuullista.
Suomalaiset siat saivat erinomaisen tuloksen Helsingin yliopiston vuonna 2013 tekemässä tutkimuksessa verrattuna muun muassa Espanjan ja Ranskan sikojen hyvinvointiin.
Antibioottien käyttömäärät ovat Suomessa EU:n pienimpiä ja eläinten terveydenhuolto kattaa lähes kaikki sikatilat.
Eläinten käyttäytymistutkijoiden ja eläinsuojeluaktiivien mielestä tutkimuksessa käytetty, Eurooppalaisten hyvinvointitutkijoiden kehittämä Welfare Quality -mittaristo on liian löysä suomalaisille sioille.
Tuotantoeläinten hyvinvointiyhdistys TEH ry on perustettu keväällä 2012. Yhdistyksen tarkoituksena on tuotantoeläinten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tuotantoympäristö huomioiden.
Yhdistyksen puheenjohtaja on sianlihantuottaja Martin Ylikännö Huittisista ja varapuheenjohtaja maidontuottaja Annamari Torttila Lammilta.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
