Läpimurto suomalaiselle lihalle: Vietnam hyväksyi sian- ja siipikarjanlihan tuonnin
Suomen sian- ja siipikarjanliha on saanut tuontiluvan Vietnamiin Ruokaviraston ja Hanoin suurlähetystön yhteisten ponnistelujen ansiosta.Vietnamin maatalous- ja maaseutuministeriö on ilmoittanut hyväksyneensä sian- ja siipikarjanlihan sekä niistä saatavien lihatuotteiden tuonnin Suomesta. Vienti Suomesta voi alkaa, kun suomalaiset vientilaitokset on lisätty Vietnamin ylläpitämään tuontilaitosten rekisteriin.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah nostaa esille Ruokaviraston ja Suomen Hanoin suurlähetystön työpanoksen merkityksen markkinoille pääsyyn johtaneen hankkeen onnistumisessa.
”Ilman Ruokaviraston asiantuntemusta ja Hanoin suurlähetystön ponnisteluja tätä hanketta ei olisi saatu maaliin”, Essayah toteaa maa- ja metsätalousministeriön julkaisemassa tiedotteessa.
Sian- ja siipikarjanlihan markkinoille pääsyä tukeva hanke käynnistettiin jo vuonna 2018, mutta se lähti varsinaisesti etenemään vasta 2021, kun Vietnamin maatalous- ja maaseutuministeriö ilmoitti hyväksyneensä Ruokaviraston kokoamat hankemateriaalit.
Lopullista tuontihyväksyntää edelsi tiedotteen mukaan Vietnamin maatalous- ja maaseutuministeriön lokakuussa 2022 Suomeen tekemä tarkastusmatka sekä samassa kuussa silloisen maa- ja metsätalousministerin johdolla suoritettu vienninedistämismatka Vietnamiin.
Suomen elintarvikeketjun tuotteiden vienti Vietnamiin on tähän asti ollut melko vähäistä. Vuonna 2023 viennin arvo oli vain 175 100 €. Ministeri Essayah uskoo, että sian- ja siipikarjanlihan tuontihyväksyntä kääntää vientiluvut selvään nousuun lähivuosina.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







