MTK:n sikaverkosto on huolissaan Suomen heikosta ohrasatotilanteesta – sianlihan tuotannon kannattavuus romahti kevään jälkeen
Toinen peräkkäinen huono ohrasato voi olla monelle sikatilalle taloudellinen katastrofi.
Taru Antikainen sanoo, että huono ohrasato voi johtaa siihen, että sikatiloilla ei ole varaa ottaa uusia porsaita uuden vuoden jälkeen rehun loppumisen ja tuontirehun korkean hinnan vuoksi. Kuva: Pasi LeinoMTK:n sikaverkosto on huolissaan Suomen heikosta ohrasadosta. Katovuosi olisi monelle tilalle taloudellinen katastrofi.
Suomen sianlihan tuotannon yksi kivijalka on tilojen oma rehuviljan tuotanto, sikaverkosto toteaa tiedotteessaan. Ohraa käytetään raaka-aineena teollisuudessa, mistä sivutuotteena valmistettava ohravalkuaisrehu on merkittävä lisävalkuaisen lähde.
Toisen peräkkäisen kehnin sadon vuoksi rehua on alettava etsimään tilan ulkopuolelta tai tuontimarkkinoilta. Tuonti nostaa tilojen tuotantokustannuksia.
"Ohralle vaihtoehtoisia rehuja ei sioille oikeastaan ole. Vehnää ja kauraa voidaan käyttää pieniä määriä, mutta ohraa tai maissia tarvitaan. Valkuaisen lähteenä käytämme rypsiä, rapsia, hernettä ja härkäpapua. "MTK:n sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen.
"Jos niiden sato on huono, rehuihin voidaan joutua lisäämään soijaa, josta olemme yrittäneet päästä eroon. Sitä tuodaan, mikä on halvempaa ."
Kevätohra pärjäsi tänä vuonna erityisen huonosti. "Näin huonoa ohrasatoa en muista."
Antikaisen mukaan toivoa tuovat uudet syysohralajikkeet, joiden satopotentiaali on parempi. "Niitä voidaan viljellä vain osassa Suomea ja ne tarvitsevat lumipeitteen selvitäkseen. Suomessa syysviljojen viljely on aina noppapeliä, mutta onnistuessaan sato voi olla hyvä."
Suomen sikaketjun elinehto on vienti. "Vientiin menee pääosin niitä osia, joita Suomessa ei syödä, nykyään myös ruhoja", Antikainen sanoo.
EU:ssa sianlihan markkinatilanne on huono, sillä lihaa ei mene samaan tahtiin kuin ennen koronaa. Tämä on luonut paineita viedä sianlihaa EU:n ulkopuolelle.
Sikaverkosto toivoo, että vientiä edistetään moneen maahan suurimman ostajan Kiinan lisäksi.
Maailmalla edelleen leviävä afrikkalainen sikarutto aiheuttaa alalle lisäuhkakuvia.
"Suomalainen porsaanliha on maailman puhtainta ja erittäin laadukasta", Antikainen painottaa.
Hänen mukaansa tuotannon vastuullisuudesta huolimatta kotimainen sianliha kilpailee Euroopan yhteismarkkinoilla samoilla hinnoilla kuin vähemmän laadukas tuontisianliha.
Suomessa tuotetaan tällä hetkellä sianlihaa enemmän kuin kulutetaan. Tämä toimi alkutuotannon eduksi, vaan vientimarkkina kannattelee verrattain vakaata tuottajahintaa.
Sianlihan tuotannon kannattavuus on suorastaan romahtanut kevään jälkeen: kustannukset ovat nousseet, mutta tuottajahinnat eivät.
Huono ohrasato voi johtaa siihen, että sikatiloilla ei ole varaa ottaa uusia porsaita uuden vuoden jälkeen rehun loppumisen ja tuontirehun korkean hinnan vuoksi, Antikainen sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

