Tuottajat toivovat parempaa kuluttajaviestintää – "Valmiutta ja keinoja ympäristöystävällisempään tuotantoon löytyy"
Syyllistämisen sijaan viljelijöitä tulisi kannustaa kehittämään tuotantoaan ympäristöystävällisemmäksi.
Maidontuottaja ja metsänomistaja Hans Hall, naudanlihantuottaja Esa Auvinen ja MTK-Kiuruveden puheenjohtaja Jukka Huuskonen kaipaavat tehokkaampaa tiedonvälitystä kuluttajan ja tuottajan välille. Kuva: Anni-Sofia HoppiMonet maidon- ja naudanlihantuottajat ovat poteneet viime aikoina huonoa omaatuntoa julkisen keskustelun syyllistävän sävyn vuoksi.
”Maatalouden hiilensidontaan liittyvää tietoa tulee hankkia lisää ja viestiä siitä tehokkaammin ja oikealla tavalla eteenpäin kuluttajille.”
Näin esittävät leppävirtalainen maidontuottaja, metsänomistaja ja MTK-Leppävirran puheenjohtaja Hans Hall sekä kiuruveteläinen naudanlihantuottaja Esa Auvinen.
”Todellisuushan on se, että mehän sitä hiilensidontaa teemme”, Hall muistuttaa.
Hall ja Auvinen kehuvat MTK-Kiuruveden maanantaina Kiuruvedellä järjestämää tilaisuutta, jossa tuottajien tietämystä muun muassa nurmen hiilensidonnasta syvennettiin.
”Päivä oli erinomainen, kun asioita selitettiin ja avattiin kunnolla. Vaikuttaa siltä, että jo kohtuullisen pienillä teoilla voimme viedä ympäristöystävällisyyteen liittyviä asioita eteenpäin. Se viesti pitää vaan osata kertoa myös muille ihmisille”, Auvinen toteaa.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) johtavan tutkijan Perttu Virkajärven mukaan erilaisten päästöjen suhteuttaminen toisiinsa on tärkeää.
”On haitallista lisätä vain joidenkin ammattikuntien tai elinkeinojen syyllisyystaakkaa kohtuuttomasti. Syyllistämisen sijaan viljelijöitä tulisi kannustaa kehittämään tuotantoaan ympäristöystävällisemmäksi. Valmiutta ja keinoja näyttää löytyvän hyvin.”
Iisalmelainen viljelijä ja itäisen Suomen Atrian lihanautatilojen asiakkuuspäällikkö Juha Ryhänen kertoo havainneensa, että aiemmin eläinten hyvinvointiin painottunut keskustelu on viime aikoina hiipunut ja siirtynyt yhä enemmän lihantuotannon päästöjen ruotimiseen.
”Ilmastoasioita pohtiessa tulisi aina huomioida asioiden globaalit mittasuhteet ja vaikutukset. Suomen koko kotieläintalouden hiilipäästöt ovat vain pari kymmenestuhannesosaa maailman hiilipäästöistä ilman nurmien hiilensidonnan huomioonottamista.”
Ryhäsen mielestä tuntuu ristiriitaiselta, että ”kotimaisen naudanlihantuotannon päästöjä moititaan ja samaan aikaan syödään Brasiliasta tuotua soijaa tai ajetaan sähköautolla, joka ladataan kivihiilellä tuotetulla sähköllä.”
”Tulee väkisinkin mieleen, että ilmastonmuutosta käytetään vain keinona vastustaa suomalaista kotieläintuotantoa”, hän toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
