Luomukalkkunan kasvatus vaatii työtä ja rahaa
Luomukalkkunan tuottaminen on 2–2,5 kertaa tavanomaista kalliimpaa, kertoo erikoistutkija Jarkko Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).
Luomun ja tavanomaisen välimaastoon kehitettyjen laidunkalkkunoiden tuottaminen on sekin tavanomaista kalliimpaa.
”Sekä luomu- että laidunkalkkunan tuottamisen ongelmana ovat työmäärä sekä kiinteiden ja laidunnuksen kustannusten hallinta.”
Korkeista tuotantokustannuksista huolimatta Niemi uskoo erikoistuotteiden tulevaisuuteen.
Hän perustelee asiaa sillä, että luomu- ja laidunkalkkuna vastaavat kuluttajan huoleen eläinten hyvinvoinnista.
Siitä ollaan tutkimusten mukaan jopa valmiita maksamaan, vaikka tämä ei suinkaan aina näy käytännössä ostoksia tehdessä.
”Kuluttajaa luomu kiinnostaa, mutta kysyntää tarvitaan paljon, jotta tuotanto alkaisi laajasti kannattaa.”
Niemi kertoi luomu- ja laidunkalkkunan tuotannon kannattavuudesta Helsingissä tiistaina järjestetyssä seminaarissa, joka esitteli Satafoodin vetämän hankkeen tuloksia.
Luomulinnun kasvatuskustannuksia nostaa tavanomaisia lintuja heikompi päiväkasvu, minkä takia rehua kuluu enemmän.
Lisäksi luomurehut ovat kalliita ja lintujen hoitaminen vaatii paljon työtä.
”Luomutila on kokonaisuus”, Niemi muistuttaa. Kun tilan pelloilta saadaan korjattua hyvä sato, luomukalkkunan tuotantotulokset ovat hyviä.
Niemi näkee, että myös laidunkalkkunan tuotannolla on Suomessa mahdollisuuksia.
Lintujen kasvattaminen on edullisempaa kuin luomussa, koska linnuille saa syöttää tavanomaisia rehuja.
Lisäksi linnut voivat hyvin päästessään ulkoilemaan ja kasvaessaan tavanomaisia väljemmissä oloissa.
Koska sekä luomua että laidunkalkkunaa on toistaiseksi saatavilla hyvin vähän, pulmia riittää markkinoinnissa ja logistiikassa.
Saksassa luomukalkkunaa pystytään kasvattamaan Suomea halvemmalla, koska siellä tuotantokustannukset ovat edullisemmat.
Luomurehu on tosin kallista myös Saksassa, Niemi kertoo.
Toisaalta sikäläisten säädösten mukaan luomukalkkunat saa kasvattaa suomalaisia painavimmiksi eli lihaa tulee enemmän.
Saksalaiselle luomutuottajalle maksetaan kalkkunasta 2–3- kertainen hinta tavanomaiseen verrattuna.
Suomesta vastaavaa tietoa ei ole Niemen mukaan saatavilla.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
