MTK:n ympäristöjohtaja yhdysvaltalaistutkimuksesta: "On hyvä, että tulee tutkimustuloksia, jotka haastavat"
Nykytutkimuksen antamaa kuvaa lihantuotannosta on ympäristöjohtajan mukaan syytä ravistella.
MTK:n ympäristöjohtaja muistuttaa, että Suomen päästöt ovat alle promillen maapallon kokonaispäästöistä. Kuva: Jussi PartanenMT kertoi torstaina yhdysvaltalaisesta tutkimustuloksesta, jonka mukaan kaikkien yhdysvaltalaisten siirtyminen kasviperäiseen ruokavalioon, laskee maan kokonaispäästöjä vain muutamalla prosentilla.
MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola pitää yhdysvaltalaistutkimus hyvänä keskustelunavauksena. Pietolan mukaan nykytutkimuksen antamaa kuvaa lihantuotannosta on hyvä ravistella varsinkin suomalaisessa ilmastokeskustelussa.
"On hyvä, että tulee tällaisia tutkimustuloksia, jotka haastavat. Toivottavasti tämä laittaa meidänkin tutkijat tarkentamaan kantojaan", hän pohtii.
Pietola myöntää kuitenkin, että tutkimuksessa saattaa olla joitain asioita, joita voi olla syytä tarkentaa.
Tutkimuksessa huomautetaan, että maankäyttöä pitää lisätä sellaisessa tapauksessa, jossa tuotantoeläimet poistettaisiin kuvasta. Pietolan mukaan märehtijöiden mukanaolo lisää maan käyttömahdollisuuksia runsaasti.
"Ymmärrän hyvin tätä näkökulmaa", Pietola sanoo.
Ympäristöjohtaja lisää, että kasviperäistä ravintoa ei edes voida tuottaa kaikilla sellaisilla alueilla, joilla eläinperäistä voi.
Yhdysvaltalaistutkimus lähtee liikkeelle siitä ajatuksesta, että tuotantoeläimet poistuisivat maasta kokonaan yhdessä yössä. Tällaisen lähtökohdan voi ajatella olevan melko kaukana arkielämän realiteeteista.
"Oikeassa elämässä mikään ei ole mustavalkoista. Tämä on ihan mielenkiintoinen kokeilu, vaikka se ei vastaakaan todellisuutta", ympäristöjohtaja sanoo.
Kun tällaisia tutkimuksia soveltaa arkielämäänsä, pitääkin Pietolan mukaan muistaa ottaa huomioon tutkimuksen asettamat reunaehdot.
MTK:n ympäristöjohtaja muistuttaa, että Suomen päästöt ovat alle promillen maapallon kokonaispäästöistä. Eniten päästöjä aiheuttavat meillä energiantuotanto, liikenne sekä teollisuus ja rakentaminen. Niiden osuus kokonaispäästöistä on arviolta noin 80 prosenttia.
"Meillä kyllä saa syödä lihaa. Ei tarvitse yhtään tuntea syyllisyyttä ilmaston vuoksi siitä. että syödään Suomessa tuotettua lihaa", Pietola huomauttaa.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
