Luomuviljely yleistyy hitaasti kiiruhtaen
WASHINGTON
Vaikka luomutuotteille alkaa olla kysyntää kaikkialla maailmassa, luonnonmukaisesti viljellään vain vajaata prosenttia maailman maatalousmaasta eli 37 miljoonaa hehtaaria.
Sertifioituja luomuviljelijöitä oli vuoden 2010 tilastossa eniten Intiassa (400 551), Ugandassa (188 625) ja Meksikossa (128 826). Vuosina 2009–2010 ekologisen viljelyn ala kasvoi kuitenkin reippaimmin Euroopassa.
Samaan aikaan koko maailman luomuala kutistui 0,1 prosenttiyksikköä, pääasiassa Intian ja Kiinan takia. Kaikkiaan luomupellon määrä kuitenkin yli kolminkertaistui jaksolla 1999–2010.
Paluu luonnonmukaisiin menetelmiin alkoi yleistyä 1950- ja 1960-luvuilla, kun kuluttajien huoli väkilannoitteiden ja tuholaisten torjunta-aineiden runsaasta käytöstä johti vaatimuksiin puhtaasta ruuasta.
Vuoteen 2010 tultaessa luomutuotteiden kaupan arvo maailmassa ylti 44 miljardiin euroon.
Luomusertifikaatteja jakavat järjestöt asettavat viljelijöille jonkin verran vaihtelevia vaatimuksia, mutta kemikaalit ovat pannassa kaikkien sääntöjen mukaan. Se vähentää niin vesistöjen kuin ihmistenkin altistumista kemikaali- ja myrkkyjäämille.
Yhdysvalloissa toimiva Rodale-instituutti on verrannut vuodesta 1981 perinteistä ja luomutuotantoa Yhdysvaltain maissi- ja soijapelloilla.
Tutkimuksen mukaan luomupellot tuottivat 30 vuoden aikana yhtä hyvän sadon kuin perinteiset. Ekologiset lajikkeet pärjäsivät tavallisia paremmin lievän kuivuuden oloissa.
Luonnonmukaiset pellot sitoivat perinteisiä paremmin hiiltä, mikrobeja ja vettä. Luomuviljelmien taloudellinen tuotto oli lähes kolminkertainen muihin verrattuna. Luomun nettotuotto eekkeriltä (0,4 hehtaaria) oli 413 euroa ja tavallisen pellon 141 euroa vuodessa.
Kasvihuonekaasupäästöt taas jäivät luomulla 40 prosenttia pienemmiksi.
YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO muistuttaa, että luomuviljelyssä on paljon muitakin kuin sertifioituja peltoja. Valtaosa kehitysmaiden pientiloista toimii ekologisesti, koska kemikaaleja ei ole saatavilla tai niitä ei tarvita.
Sertifioiduille luomutuotteille on viime vuosikymmenten aikana löytynyt oma markkinarako ja tuottajat ovat kohentaneet ansioitaan.
Kansainvälisen laatujärjestelmän vaatimukset pakottavat usein myös luomutuottajat kehitysmaissa keskittymään muutamiin ”rahakasveihin”, kuten puuvillaan, kahviin ja kaakaoon. Yksipuolinen viljely aiheuttaa ekologisia ongelmia luomunakin.
Kestävän ruuantuotannon merkitys kasvaa maapallon väkiluvun noustessa ja ilmastonmuutoksen kiihtyessä. Luomu voi edistää ruokaturvaa, parantaa viljelijöiden tuloja, vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja vähentää ekosysteemien haavoittuvuutta ilmastonmuutokselle.
Kestävässä ruokajärjestelmässä pienituloisellakin kuluttajalla on varaa tuoreeseen ja ravitsevaan ruokaan. Viljelijät voivat suojella myös heikommin tuottavia kasvi- ja eläinlajeja, joilla on kyky kestää kuivuutta tai kuumuutta.
LAURA REYNOLDS (IPS)
Laura Reynolds on Worldwatch-instituutin ruoka- ja maatalousohjelman tutkija.
Vuoteen 2010 tultaessa
luomutuotteiden kaupan arvo
maailmassa ylti 44
miljardiin euroon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
