Ilmastonmuutos uhkaa vehnäntuotantoa
Euroopan vehnäntuotantoalueet joutuvat tulevaisuudessa varautumaan aiempaa suurempiin satotappioihin, tiedotetaan Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT). Syynä ovat maapallon lämpenemisen seurauksena yleistyvät, poikkeukselliset sääilmiöt.
Satotappioiden vaikutukset olisivat maailmanlaajuisia, sillä Eurooppa tuottaa lähes kolmanneksen maailman vehnästä.
Eteläisessä Euroopassa maapallon lämpeneminen aiheuttaa kuivuutta ja lämpöpiikkejä, pohjoisessa lisääntyvää märkyyttä ja kylmyyttä etenkin kylvöaikaan.
”Viime vuosina olemme todistaneet poikkeuksellisten sääilmiöiden vaikutuksia viljantuotantoon tärkeillä maanviljelyalueilla. Nämä ilmiöt ovat olleet yksi tärkeimmistä syistä kasvavaan elintarvikepulaan ja elintarvikkeiden hintapiikkeihin”, toteaa MTT:n professori Reimund Rötter.
Rötter kollegoineen on uudessa tutkimuksessaan kartoittanut ilmastonmuutoksen vaikutuksia vehnän viljelylle. Saatua tietoa voidaan hyödyntää sopeuttamisstrategioiden suunnittelussa.
”Tutkimuksen ja maatalouspoliittisten päätösten pitäisi tukea vehnän lajikkeiden monimuotoista kehittämistä ja mallinnusta, jotta markkinoille saadaan kehitettyä tulevaisuuden ympäristöihin soveltuvia, erityyppisiä vehnälajikkeita”, Rötter toteaa.
Euroopassa tehdään parhaillaan alueellisia pilottitutkimuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä ruoantuotannon ja viljelytapojen sopeuttamisesta tulevaisuuden ilmastoon.
Suomen alueellista tutkimusta tehdään Pohjois-Savossa.
”Vaikka tutkimustuloksemme koskevat vehnänviljelyä, samat riskit koskevat myös muita viljelykasveja”, Rötter muistuttaa.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
