Veden laatu mukaan täydentäviin ehtoihin
Kasviksia myyntiin tuottavien tilojen täytyy ensi vuodesta lähtien tutkituttaa tuotannossa käytettävän veden laatu Eviran hyväksymässä laboratoriossa. Veden laadun tutkimista edellyttävät useimpien tukien saannin ehtona olevat täydentävät ehdot.
Jos vesi ei täytä laatuvaatimuksia, toimijan on ryhdyttävä toimenpiteisiin veden laadun parantamiseksi.
Tutkimukset on tehtävä ennen veden käyttöönottoa. Käyttöönotolla tarkoitetaan esimerkiksi uuden kaivon käyttöönottoa. Sen jälkeen tutkimus on uusittava vähintään kolmen vuoden välein.
Todistus käyttöönottotutkimuksista tulee säilyttää pysyvästi. Muita tutkimustodistuksia tulee säilyttää vähintään 5 vuotta.
Alkutuotannossa tuottaja vastaa siitä, että veden laatua koskevat tarpeelliset tutkimukset on tehty.
Veden laadun tutkimista ei vaadita, jos käytössä on terveydensuojelulain mukaisesti valvotun talousvettä toimittavan laitoksen vesi, esimerkiksi kunnallinen vesilaitos tai vesiosuuskunta. Tällöin veden tutkimisen katsotaan olevan vesiosuuskunnan tai vesilaitoksen vastuulla.
Lisätietoja:
www.evira.fi > Elintarvikkeet > Alkutuotanto > Veden laatuvaatimukset
Samalta sivulta oikeasta reunasta löytyy linkki hyväksyttyjen laboratorioiden luetteloon
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
