Kannattavuus luomuun siirtyjien suurin kannuste
Varsinkin kotieläintuotannossa luomun kasvumahdollisuudet ovat suuret.
Luomumaidon tuotannon arvioidaan voivan kasvaa 70 prosenttia vuoteen 2022 mennessä. Kuva on Suomen suurimmalta luomumaitotilalta, Salinin tilalta Virroilta.Luomutuotanto kiinnostaa viljelijöitä, ja erityisesti houkuttaa sen tavanomaista tuotantoa paremmaksi arvioitu kannattavuus.
Tällaisia tuloksia saatiin viljelijäkyselystä, jonka Kantar TNS teki maalis–huhtikuussa. Kyselyyn osallistui runsas 4 400 tilaa, joista luomussa on 700.
Kun haastateltavilta kysyttiin, mitkä tekijät vaikuttavat tai vaikuttivat päätökseen tilan siirtymisestä luomuun, kannattavuus nousi selkeästi ykkössyyksi.
Toiseksi tärkein syy oli kasvitiloilla se, ettei tuotannossa tarvitse käyttää kasvinsuojeluaineita. Kotieläintiloilla kakkoseksi nousivat luomutuotannon tuet.
Myös lannoitteiden tarpeettomuus ja ajatus tuotannon ekologisuudesta houkuttelevat.
Luomuun siirtymisen suurimmiksi esteiksi mainittiin rikkakasviongelmat, byrokratia, alhainen sato- tai tuotostaso ja tuottamisen vaivalloisuus.
Tällä hetkellä 13 prosenttia viljellystä peltoalasta on luomussa. Kasvu jatkuu: kaikista tavanomaisista tiloista 14 prosenttia voisi olla kiinnostunut siirtymään luomutuotantoon.
Tutkimuksessa todennäköisiksi siirtyjiksi arvioitiin vain ne, jotka mainitsivat siirtymävuoden.
Kasvinviljelyssä luomutilojen määrä kasvaa noin sadalla tilalla vuodessa vuoteen 2022 mennessä. Silloin luomutiloja olisi 5 500 ja luomun osuus peltoalasta 16 prosenttia.
Luomutilat ovat jo nyt keskimääräistä suurempia. Niiden keskimääräinen peltoala kasvaa tutkimuksen mukaan 58 hehtaarista 66 hehtaariin vuoteen 2022 mennessä.
Eniten luomussa kiinnostavat emolehmä-, kananmuna ja lammastuotanto. Luomukotieläintuotannossa onkin suuret kasvumahdollisuudet.
Luomumaidon tuotanto voi kasvaa vuoteen 2022 mennessä 70 prosenttia. Luomukananmunien tuotanto saattaa suunnitelmien toteutuessa tuplaantua nykyisestä.
Luomulampaiden ja -sikojen tuotanto saattaa kasvaa 40 prosentilla.
Luomukotieläintuotannossa luopujia on vähemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomussa pysytään yleensä niin kauan kuin tuotanto jatkuu.
Luomutuottajat toimivat usein suunnitelmallisesti ja pyrkivät hankkimaan parasta asiantuntijaosaamista silloin, kun oma osaaminen ei riitä.
Luomutuottajista selkeästi tavanomaisia tiloja suurempi osa kertoo, että tilan toiminnalle on lähivuosille selkeä tavoite.
Luomutuottajat ovat muita halukkaampia ottamaan riskejä menestyäkseen.
He erottuvat muista myös siinä, että pitävät aktiivista yhteistyötä muiden tilojen kanssa tärkeänä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
