Agronomiliitto huolissaan ruoka-alan koulutuksesta
Koulutukselle ja tutkimukselle on turvattava riittävät resurssit, liitto vaatii.
Agronomeja valmistuu Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellisestä tiedekunnasta. Kuvassa Viikin biokeskus, jossa osa tiedekunnan laitoksista toimii. Kuva: Kari SalonenRuoka-alalle on turvattava oikein resursoitu koulutus- ja tutkimusjärjestelmä, korostaa ruokaketjun alojen korkeakoulutettuja edustava Agronomiliitto.
Jotta ruokasektori voisi menestyä myös tulevaisuudessa, tarvitaan koko ruokaketjun tarpeet kattava, eri koulutusasteille ulottuva koulutus- ja tutkimusjärjestelmä, joka tuottaa yhteiskunnassa tarvittavan osaamisen, liitto korostaa.
"Muutoin ruoka-ala ei voi täyttää sille asetettuja tavoitteita. Agronomiliiton valtuusto edellyttää asiasta selkeitä kirjauksia eduskunnan käsittelyyn lähtevään Ruokapoliittiseen selontekoon."
Liiton mukaan ruoka-alan osaamistarpeita on kyllä Suomessa ennakoitu eri koulutusasteille, mutta niiden kansallinen toimeenpanomalli puuttuu.
"Laajat koulutus- ja tutkimusmäärärahojen leikkaukset yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa ovat nopeasti heikentäneet alan tilannetta. Esimerkiksi elinkeinolle keskeisiä professuureja on lakkautusuhan alla."
Koulutetut työllistyisivät, mutta opetusta ajetaan alas, liitto ihmettelee.
Suorastaan hallitsemattomaksi uhaksi on liiton mukaan nousemassa se, että koulutuksen järjestäjät ovat ryhtyneet profiloimaan tarjontaansa omatoimisesti. Se voi pahimmillaan johtaa "ruoka-alalle keskeisten osaamisalueiden katoamiseen Suomesta kokonaan."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
