
Maltillinen laidunnus voi ylläpitää luonnon monimuotoisuutta nykyaikaisilla karjatiloilla
Tuore Helsingin yliopiston tutkimus korostaa maltillisen laidunnuksen merkitystä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.
Laidunnuksella on monia hyötyjä myös eläinten hyvinvoinnin kannalta. Se parantaa esimerkiksi sorkka- ja jalkaterveyttä sekä hormonitoimintaa. Arkistokuva. Kuva: Taina RenkolaLaiduntaminen laajoilla alueilla voi hyödyttää maassa elävien niveljalkaisten monimuotoisuutta jopa tehoviljellyillä laidunmailla. Tämän osoitti yli 40 eteläsuomalaista lypsy- ja lihakarjatilaa kattanut Helsingin yliopiston tutkimus.
Parhaiten monimuotoisuuden edistäminen toimii silloin, kun maatilalla on laaja laidunpinta-ala suhteessa laiduntavien lehmien määrään, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessa.
Tutkimuksen tulokset tarjoavat tärkeää tietoa siitä, miten maataloustuotantoa ja viljelysmaiden luonnon monimuotoisuuden ylläpitämistä voidaan sovittaa yhteen nykyaikaisilla laidunmailla. Asian merkitys tulee selväksi, kun tarkastellaan useiden hyönteisryhmien määrän vähenemistä viljelysmailla sekä niiden tuottamia olennaisia ekosysteemipalveluita, kuten ravinnekiertoa ja pölytystä.
Parhaiten monimuotoisuuden edistäminen toimii silloin, kun maatilalla on laajaa laidunpinta-ala suhteessa laiduntavien lehmien määrään.
Niveljalkaisia, varsinkin maalla eläviä lajeja, on eniten tiloilla, joissa harjoitetaan maltillista laidunnusta. Tämä korostaa laiduntamisen merkitystä maatalousmaan monimuotoisuuden säilyttämisessä. Niveljalkaisten monimuotoisuus oli suurempaa luonnonmukaisilla maatiloilla verrattuna tavanomaisiin tiloihin, mutta vain jos laidunnus oli maltillista.
Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen edellyttää karjan laiduntamisen rajoittamista tietyiltä osin Suomen kaltaisilla alueilla, missä maatalousmaan tehokäyttö on lisääntynyt, toteavat tutkijat.
Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen edellyttää karjan laiduntamisen rajoittamista tietyiltä osin Suomen kaltaisilla alueilla, missä maatalousmaan tehokäyttö on lisääntynyt, toteavat tutkijat.
Monimuotoisuutta edistävä laiduntaminen voi vähentää tuotantomääriä. Tämä on otettava huomioon suunniteltaessa ratkaisuja, joilla pyritään tasapainottamaan ruoantuotantoa ja ekosysteemipalveluja.
”Vaikka lypsylehmien pitäminen sisätiloissa ja nurmialueiden tehokas hyötykäyttö säilörehun valmistamiseen voivat kasvattaa tuotantoa, ne saattavat samalla merkittävästi heikentää karjatilojen luonnon monimuotoisuutta, mahdollisesti jopa karjattomien tilojen tasolle”, toteaa tutkimusta johtanut Helsingin yliopiston agroekologian dosentti ja yliopistonlehtori Irina Herzon.
”Kannattaa aloittaa pienestä postimerkkilaitumesta ja laajentaa siitä. Kokemus auttaa.”
Laiduntamisen aloittaminen ei välttämättä suju helposti, jos siitä ei ole tilalla kokemusta.
”Kannattaa aloittaa pienestä postimerkkilaitumesta ja laajentaa siitä. Kokemus auttaa. Laitumen riittävyys taas on puhtaasti matematiikkaa”, neuvoi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Auvo Sairanen laidunnuswebinaarissa 18.9.2025.
Parhaimmillaan laidun tarjoaa edullista rehua karjalle.
Laiduntamisella on myös useita hyvinvointivaikutuksia. Se muun muassa edistää lajinmukaista käyttäytymistä, sorkkien ja jalkojen terveyttä sekä hormonitoimintaa. Lisäksi laidunnus vaikuttaa positiivisesti karjatalouden imagoon, webinaarissa todettiin.
Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen edellyttää Suomen kaltaisessa maassa karjan laiduntamisen rajoittamista tietyiltä osin. Arkistokuva. Kuva: Lari LievonenTutkijat toivovat asialle myös taloudellista ja poliittista tukea. Mahdollinen tuotantomäärien väheneminen voitaisiin kompensoida nostamalla laidunlehmän tuottaman maidon hintaa ja luonnon monimuotoisuutta edistäviä käytäntöjä tulisi tukea julkisin varoin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






