Sininen valo tuottaa arktisia aromeja
Arktisia aromeja voidaan tuottaa muuallakin kuin pohjoisessa, Oulun yliopistossa tehty koe osoittaa. Tarvitaan vain keinotekoista sinistä valoa.
Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa tehdyssä kokeessa kasvatettiin persiljaa, basilikaa ja tomaattia. Kokeessa käytettiin led-valaisimia sinisen valon lisälähteenä.
Sinisessä valossa kasvavat kasvit tuottivat selvästi normaalia enemmän sellaisia hyödyllisiä kemikaaleja, joita esiintyy luonnostaan runsaasti niin sanotussa superruuassa (superfood).
Näitä fytokemikaaleja luonnehditaan bioaktiivisiksi yhdisteiksi, sillä niillä on todettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.
Sininen valo siis lisää ravintokasvien ravinnetiheyttä, jolloin monet syötävät kasvit voivat toimia superruokana, tutkijat arvioivat.
Tulos osoittaa heidän mukaansa myös, että ”arktisia aromeja” voidaan tuottaa kasvihuonelämpötiloissa eikä kylmyyttä tarvita. Yhdisteiden tuotanto ei riipu maantieteellisestä pohjoisesta sijainnista, vaan sinisen lisävalon avulla terveyttä edistävien aromien tuotantoa voidaan lisätä missä tahansa.
Tutkimuksen teki dosentti Kari Taulavuoren ja dosentti Erja Taulavuoren tutkimusryhmä Oulun yliopiston biologian laitoksesta yhteistyökumppaninaan professori Riitta Julkunen-Tiitto Itä-Suomen yliopistosta.
Tutkimus julkaistiin 7.6. yhdysvaltalaisessa Natural Product Communications -sarjassa. SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
