Hyvä viljelytapaparas keino ehkäistäkasvintuhoojia
Monet tavanomaiset perunalla esiintyvät kasvintuhoojat aiheuttavat suurempia laadullisia ja taloudellisia tappioita kuin niin sanotut karanteenikasvintuhoojat, joiden leviämistä rajoitetaan viranomaisten asettamilla tuotanto- ja markkinointirajoituksilla.
Paras keino torjua ennakolta niin tavanomaisia kuin karanteenikasvintuhoojiakin on noudattaa kasvinterveydellistä hyvää viljelytapaa kaikissa tuotantoketjun vaiheissa, toteaa ylitarkastaja Atro Virtanen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
”Kasvinterveydellisellä hyvällä viljelytavalla vältytään kohtuuttomilta kustannuksilta ja taloudellisilta menetyksiltä. Suunnitelmallinen tuotanto ja perunan kasvinterveydellinen hyvä viljelytapa on lisäksi ympäristöä säästävä toimenpide”, Virtanen sanoo.
Hän puhui perunan kasvinterveydellisestä hyvästä viljelytavasta perunatutkimuksen talvipäivien yhteydessä järjestetyssä Perunan kasvinterveysseminaarissa Seinäjoella viime torstaina.
Virtasen mukaan monilla viimeaikaisilla maatalouspoliittisilla tukitoimilla on pyritty lisäämään viljelyn tehokkuutta. Sen seurauksena yhteiskoneet ja suuret käsittelykeskukset ovat yleistyneet.
Se voi osaltaan lisätä kasvintuhoojista aiheutuvia riskejä, ellei hyvää viljelytapaa oteta huomioon kaikissa tuotantoketjun osissa.
”Tuotantorenkaat ja yhteenliittymät voivat kuitenkin olla jopa mahdollisuus myös kasvinterveyden kannalta, jos koko tuotantorengas on sitoutunut noudattamaan hyvän viljelytavan käytäntöjä.”
Hyvän tuotantotavan vaatimukset on koottu viime syksynä valmistuneeseen, maa- ja metsätalousministeriön johdolla laadittuun ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategiaan.
”Tärkeintä ei kuitenkaan ole painettu teksti, vaan hyvän viljelytavan omaksuminen käytäntöön”, Virtanen toteaa.
”Kasvinterveyttä edistävän viljelytavan perusta on terve siemenperuna ja tuotannon hygienia kaikissa vaiheissa, viljelyssä, varastossa ja pakkaamolla.”
Vaikka sertifioitu peruna on turvallisin vaihtoehto, myös tilan oma siemen on hyvä valinta, jos sen tuotantoon satsataan. Toisin sanoen siemeneksi käytettävä peruna on muuta kuin ylijäänyttä perunaa tai lajittelussa syntynyttä pikkuperunaa.
”Jos tilalla tuotetaan omaa siemenperunaa yhtä huolellisesti kuin sertifioitua siemenperunaa tuotetaan, lopputulos on kasvinterveyden kannalta turvallinen.”
JUHANI REKU
Tärkeintä ei ole painettu teksti, vaan hyvän
viljelytavan
omaksuminen
käytäntöön.
ATRO VIRTANEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
