MTK:n Sahi vaatii kaupoilta yhteiskuntavastuullista ruuanmyyntiä
MTK:n liittojen syyskokouskierros alkoi perinteisesti Uudeltamaalta. Ajankohtaiskatsauksen pitänyt toiminnanjohtaja Antti Sahi peräänkuulutti ruokakaupalta yhteiskuntavastuuta.
MTK:n liittojen syyskokouskierros aloitettiin perinteisesti Uudeltamaalta. Keskusjärjestön ajankohtaiskatsauksen piti toiminnanjohtaja Antti Sahi. Kuva: Kari SalonenHYVINKÄÄ (MT)
Kauppa korostaa yhteisvastuutaan kertomalla, miten se valvoo, ettei toimitusketjuissa käytetä lapsityövoimaa tai miten myymälöiden energia kulutusta vähennetään.
Yhteiskuntavastuun pitää ulottua myös siihen, miten kaupan myymä ruoka on tuotettu, vaatii MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi Hänen mielestään on otettava huomioon ruuantuotannon kestävyys, eläinten hyvinvointi ja siihen liittyvät vaatimukset sekä maaperän puhtaus ja erilaiset jäämät.
"Suomalainen ruoka on näissä asioissa erilaista verrattuna esimerkiksi eteläamerikkalaiseen. Meillä kaikilla on töitä edessämme, koska näissä asioissa päättäjät ovat tietämättömiä."
Yleinen höpinä ei pura normeja
Puheessaan MTK-Uusimaan syyskokouksessa tänään maanantaina Hyvinkäällä Sahi poimi hallitusohjelmasta kaksi isoa asiakokonaisuutta, jotka koskevat MTK:n jäseniä: sääntelyn keventäminen ja biotalouden kärkihankeohjelma. Nyt odotetaan kirjausten toimeenpanemista ja tähän työhön MTK poliittisella puolella keskittyy.
Valvontojen määrään kohdistuu suuria odotuksia. Mitään ei kuitenkaan voida poistaa noin vain, koska säädökset ovat monimutkaisesti sidoksissa tosiinsa, Sahi muistutti. Purkutyötä tehdään yhdessä virkamiesten kanssa, mutta tarvitaan myös poliitikkojen painetta.
Myös viljelijät voivat osallistua normitalkoisiin. "Yleisellä höpinällä säädösten monimutkaisuudesta ei päästä eteenpäin. Poliitikoille pitää kertoa käytännön esimerkkejä"
"Ruuan halpuuttaminen äärimmäistä piittaamattomuutta"
Ruuan halpuuttaminen on äärimmäistä piittaamattomuutta suomalaisesta maataloudesta sekä loukkaa ja väheksyy tuottajan työtä, sanoi syyskokouksessa MTK-Uudenmaan puheenjohtaja Kallepekka Toivonen.
"Saimme juuri ihmiset ymmärtämään, että ruualla on muitakin arvoja kuin halpa hinta. Tämä työ tehdään turhaksi. kun vahvistetaan urbaania mielikuvaa ruuasta, joka ei maksa mitään."
Monen muun tavoin Toivonen on sitä mieltä, ettei bulkkiruoka ole Suomen tie. Kysymys on siitä, osataanko ruokaa myydä ulkomaille. Suomalainen kaura ja ruis ovat maailman parhaita, mutta niiden hinta ei ole kohdallaan.
Toivanen kehotti ottamaan mallia kuminasta, jonka viljely lähti tyhjästä liikkeelle 25 vuotta sitten. Nyt Suomi on maailman johtava kuminantuottaja. Hän kertoi eteläisten tuottajaliittojen pohtivan, miten viljanvientiä voitaisiin edistää. Selvityksen pitäisi olla valmis helmikuun lopulla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

