Lampurit Valiolle: Kotimaista lampaanlihaa riittää lihapulliin – "Osuuskuntalähtöisenä toimijana Valiolla pitäisi olla kokemusta tuottajien kanssa neuvottelemisesta"
Suomalaisen lampaanlihan tuottajahinta on vuosia laahannut EU:n keskihintaa jäljessä.Valion päätös käyttää uusiseelantilaista lampaanlihaa valmistamissaan lihapullissa närkästyttää suomalaisia lampureita.
Yhtiön tarvitsema määrä lihaa löytyisi Suomesta, kunhan tieto tarvittavista kilomääristä kerrottaisiin ajoissa tuottajille ja pienteurastamoille, vakuuttavat MTK:n lammasverkoston puheenjohtaja Tapio Rintala ja Suomen Lammasyhdistyksen puheenjohtaja Petri Leinonen.
MT kertoi 28.2., että Valio käyttää Välimeren pyöryköissään uusiseelantilaista lampaanlihaa.
Yhtiö vetoaa siihen, ettei tarvittavaa määrä kotimaista lammasta ole saatavilla.
"Uutinen on tuottajien mielestä ikävää luettavaa juuri nyt, kun teurastamot ovat tukossa eikä lampaanlihalle ole menekkiä", Rintala sanoo.
Tilanne on perin nurinkurinen, koska teollisuuden mukaan kotimaista lammasta ei ole saatavilla ja kuluttajat haluaisivat sitä ostaa.
Leinonen toivoo, että lammastaloudessakin päästäisiin sopimustuotantoon, jolloin markkinaepävarmuutta saataisiin vähennettyä. "Osuuskuntalähtöisenä kotimaisena vastuullisena toimijana Valiolla pitäisi olla kokemusta tuottajien kanssa neuvottelemisesta."
Rintalakin toivoo vastuullisuutta tuotantoketjun muilta osapuolilta.
"Lampurit ovat tehneet parhaansa. He ovat viilanneet tuotannon hyvään malliin eikä säästöjä ole enää saatavissa."
Epätasapainoinen tilanne kotimaisen lampaanlihan markkinoilla johtuu isolta osalta siitä, että ala on pieni eikä sitä ohjaa mikään.
"Toisin sanoen lampurit eivät saa teurastamoilta, tukuista, lihaa käyttäviltä yrityksiltä tai kaupalta mitään tietoa siitä, mitä markkinoille halutaan ja mitä ei. Ainoa viesti on syksyiset teurasruuhkat."
"On varmasti niin, että jos nyt menee tukkuun ja haluaa saman tien ostaa kotimaista, sitä ei ole saatavilla. Tarjolla on sen sijaan halpaa uusiseelantilaista tavaraa", Leinonen jatkaa.
Hinnalla kotimainen ei pysty kilpailemaan vaikka Suomessa lampaanlihan tuottajahinnat laahaavat vuosi toisena jälkeen pahasti EU:n keskihintaa jäljessä.
Sen sijaan kotimaisuus ja lähellä tuotettu ovat asioita, jotka toisivat lisäarvoa esimerkiksi Valion tuotteille, Leinonen sanoo.
Luonnonvarakeskus Luken tuoreista luvuista ilmenee, että lampaanlihan tuotannon kasvu taittui viime vuonna monta vuotta jatkuneen nousun jälkeen. Rintalan mukaan juuri menekkiongelmat selittävät tuotannon laskua.
Lue myös:
Lihakilot ja tuottajahinnat nousivat hieman – naudanlihantuotanto kasvoi vuoden 2007 lukemiin
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


