Lampuri hakee tuloja monipuolisuudesta
Mikko Näri uskoo, että villan jalostus käsityöläisille toisi lisätuloja. Kuvan kehruu-kone otetaan tilalla pian käyttöön. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoLOVIISA (MT)
Lampuri Mikko Näri aavisteli ylitarjontaa lammassektorilla jo jokin aika sitten. Silloin Loviisan Pernajassa 100 uuhen katrasta hoitava isäntä teki kaupat vanhasta kehruukoneesta.
”Aloin miettiä, millä pärjään jos tulee tiukempaa.”
Tarkoituksena on ryhtyä kehräämään omien lampaiden villat huovutuslevyksi ja myydä sitä käsityöläisille. ”Sille tuntuisi olevan kysyntää.”
Näriä kiinnostavat turkisten ja villan mahdollisuudet muutenkin. ”Niitä on paljon, esimerkiksi eristeenä. Englannissa kaikelle villalle on käyttöä.”
Lihan osalta isäntä aikoo selvitellä suoramyynnin mahdollisuuksia ja ehkä hieman vähentää uuhimäärää. Pääpaino tilalla on maisemanhoidossa, teuraat myydään toistaiseksi teurastamoon.
Alueellisessa lammaskerhossa toimiva isäntä on kartoittanut tilannetta hieman laajemminkin.
”Suoramyyjillä tuntuu olevan nyt helpompaa, asiakkaat ovat uskollisia ja ostavat lihaa edelleen.”
Teurastamoihin myyvillä tiloilla teurasruuhka hankaloittaa, mutta ei vielä aiheuta paniikkia. Toiveet ovat pääsiäisessä.
”Ehkä kasvua olisi pitänyt vähän rauhoitella, että markkinointi olisi saatu hoidettua samaa vauhtia tuotannon kasvun kanssa. Suunnitelmallisuus teurastuksissa on aika uusi asia lammastaloudessa.”
Nyt Näri kaipaa esimerkiksi lammasyhdistykseltä vahvaa markkinointikampanjaa kotimaiselle karitsalle.
”Toivoisin ettei karitsa olisi eliittiruoka, vaan myös tavallisen perheen arkiruokaa.”
TERHI TORIKKA
Toivoisin
ettei karitsa
olisi eliittiruoka, vaan myös tavallisen perheen
arkiruokaa.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
