Salmonella levisi emakkotilalta kahdelle muulle tilalle
Kaikilta tiloilta, joille porsaita vietiin, on otettu näytteet. Muilla paitsi kahdella tilalla ne olivat puhtaat.
Suomalainen valvontajärjestelmä osoitti vahvuutensa. Salmonella löydettiin ja pysäytettiin, eikä sitä päätynyt kuluttajalle asti. Kuvan porsaat eivät liity tapaukseen. Kuva: Markku VuorikariNousiaisissa sijaitsevassa emakkosikalassa todettu salmonella on päätynyt porsaiden mukana kahdelle muulle tilalle, ylitarkastaja Miia Kauremaa Evirasta kertoo.
Tilanne niissä on hänen mukaansa omistajien ja viranomaisten hallinnassa.
Kauremaa ei kerro tilojen tarkkaa sijaintia, mutta toteaa toisen olevan Lounais-Suomen ja toisen Länsi- ja Sisä-Suomen alueella. Myöskään tilojen kokoa hän ei kerro.
Turun Sanomat kertoi, että toinen tiloista on Kauhavalla.
Kun salmonella Nousiaisissa todettiin, kaikilta tiloilta, joille sieltä oli lähtenyt eläimiä, otettiin salmonellanäytteet, Kauremaa kertoo. Näytteet olivat positiivisia vain kahdella tilalla.
Kun salmonella pääsee kotieläintilalle, tilalle annetaan niin sanotut rajoittavat määräykset eli varmistetaan, ettei tartunta pääse leviämään eläinten tai tuotteiden mukana.
Eläintenpitäjä päättää, haluaako hän jatkaa toimintaa rajoitusten kanssa vai saneerata tilan. Käytännössä kaikki kaupallista eläintenpitoa harjoittavat tuottajat päätyvät saneeraukseen, Kauremaa kertoo.
Saneerausta suunnittelemassa on yleensä ETT:n tai teurastamon terveydenhuoltoeläinlääkäri, joissakin tapauksissa kunnaneläinlääkäri.
Saneeraustapa päätetään tapauskohtaisesti muun muassa tuotantomuodosta ja tilan rakenteista riippuen.
Yksi tapa on hävittää kaikki eläimet ja puhdistaa ja desinfioida tilat. Vasta kun salmonella todetaan virkaeläinlääkärin ottamien näytteiden tulosten mukaan kokonaan hävinneeksi, tiloihin otetaan uusia eläimiä.
Toinen tapa on seurata tilannetta säännöllisin salmonellanäyttein, hävittää vain yksittäisiä positiivisia eläimiä ja odottaa, että eläimet puhdistuvat salmonellasta.
Ensimmäinen tapa on ehkä yleisempi sikatiloilla, toinen nautatiloilla.
Jos siat päädytään hävittämään, ne voidaan Kauremaan mukaan periaatteessa viedä teurastamolle ja liha voidaan käyttää kuumennuskäsittelyn jälkeen.
Käytännössä teurastamot eivät useinkaan ole ottaneet eläimiä vastaan salmonellan saastuttamalta tilata. "Ehkä tällä halutaan varmistaa, ettei linjasto pääse likaantumaan salmonellalla."
Eläimet voidaan lopettaa tilalla ja viedä ruhot hävitettäviksi Honkajoelle. Toinen vaihtoehto on siirtää ne elävinä lopetettavaksi Honkajoen hävityslaitoksen luo ja siirtää sieltä suoraan hävitykseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

