Lihan ja maidon kulutus kasvaa maailmalla seuraavat 10 vuotta
EU-maissa naudanlihan kulutus laskee. Sianlihan vaihtaminen siipikarjanlihaan jatkuu.EU:n komissio on julkaissut maatalousmarkkinoiden 10 vuoden näkymiä ennustavan raporttinsa. Tuottajajärjestö MTK käsitteli ennustetta ennen joulua julkaisemassaan markkinakatsauksessa.
Komissio ennustaa lihan kysynnän kasvavan maailmanlaajuisesti 1,4 prosentin vauhtia vuosittain vuoteen 2031.
EU:n osuus lihan vientimarkkinoissa tullee laskemaan nykyisestä 20 prosentin osuudesta 17 prosenttiin.
Kiinan ja muiden läntisen Aasian maiden elpyminen afrikkalaisesta sikarutosta näyttelee siinä ratkaisevaa roolia ja pääosa viennin vähenemisestä tulee sianlihan viennin laskusta.
Jatkossa lihan tuotannon vastuullisuudella on suurempi merkitys, sillä kuluttajan ruokavalintoihin vaikuttaa monet vastuullisuusteemat. Ilmastonmuutos, eläinten hyvinvointi, paikallinen tuotanto ja luomu jatkanevat suosiotaan.
Kasvipohjaisten lihaa korvaavien tuotteiden menekki kasvaa, mutta niiden markkinaosuus pysyy jatkossakin maltillisena.
Laboratorioissa valmistettava liha tuskin saavuttaa kymmenen vuoden aikana suurta suosiota niiden hyväksyttävyyden ja korkean hinnan vuoksi, komissio ennustaa.
EU:ssa keskimääräinen lihan vuosikulutus laskee 69,8 kilosta 67 kiloon henkilöä kohti vuoteen 2031 mennessä.
Naudanlihan kulutus laskee. Sianlihan vaihtaminen siipikarjanlihaan jatkuu ja lampaan kysyntä kasvanee osittain uskonnollisista syistä ja maahanmuuton seurauksena.
EU:n maidontuotannon kasvu on tasaantunut ja komission seuraavan 10 vuoden näkymän mukaan tuotanto kasvaisi 0,5 prosentin vuositahdilla.
Tänä talvena tuotannon kasvua rajoittavat voimakkaasti nousseet tuotantokustannukset.
Pidemmällä aikavälillä korkeampien ympäristöstandardien noudattaminen ja päästöjen vähentämistarpeet suosivat laajaperäisempää tuotantoa. Komissio odottaa esimerkiksi luomumaidon tuotannon lisääntyvän.
Maitotuotteiden kulutuksen arvioidaan pysyvän EU-maissa melko vakaana. Tuoretuotteiden kysynnän laskun arvellaan hidastuvan luomutuotteiden ja erilaistettujen tuotteiden ansiosta.
Juotavien maitojen kysynnän laskun ennustetaan hieman hidastuvan. Kotikokkailu tukee kerman kysyntää ja juustojen kasvun ennustetaan jatkuvan.
Maitotuotteiden kysynnän arvioidaan jatkavan reipasta kasvuaan Aasiassa vaurastumisen ansiosta. Myös Afrikassa kulutuksen arvioidaan kasvavan reippaasti tulevina vuosina.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


