YK pitää torstaina historiallisen huippukokouksen ruokajärjestelmistä – kehitysjärjestöt: "Miksi pientuottajat puuttuvat ilmastorahoituksesta?"
Pienviljelijät tarvitsevat Fingon ja FFD:n mukaan tietotaidon lisäämistä, pitkäjänteistä neuvontaa ja konkreettisia resursseja kestävyyden kasvattamiseksi. Tähän tarvitaan myös uusia rahoituskanavia.
Ilmastonmuutos tuntuu konkreettisesti useissa kehittyvissä maissa sadekausien epäsäännöllistymisenä, mikä vaikeuttaa sekä kasvintuotantoa että kotieläintaloutta. Kuva: Kaijaleena RunstenVain 1,7 prosenttia kansainvälisestä ilmastorahoituksesta saavuttaa pienviljelijät, vaikka he tuottavat kehittyvien maiden ruuasta valtaosan. Lisäksi heidän roolinsa on keskeinen ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja luonnon monimuotoisuuden varjelussa.
Tätä epäsuhtaa nostavat esiin kehitysjärjestöt Fingo ja FFD tiedotteellaan.
Historian ensimmäinen YK:n ruokajärjestelmähuippukokous järjestetään New Yorkissa torstaina 23. syyskuuta. Järjestö on koolla tällä viikolla 76. yleiskokouksessaan.
Huippukokouksen tavoitteena on löytää ratkaisuja nälkää ja ympäristöongelmia tuottavan ruokajärjestelmän korjaamiseksi.
Suomesta kokoukseen osallistuu kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.).
Pienet tuottajat ovat köyhemmissä talouksissa avainroolissa siinä, että ruuantuotanto muuttuu kestävämmäksi.
”Ilmastonmuutos ja elonkirjon kato kiihtyvät, jos pienviljelijöitä ei tueta riittävästi. He ovat yksinkertaisesti ratkaisevan tärkeässä asemassa näiden ja monien muiden globaalien haasteiden ratkaisemisessa”, sanoo Fingon kestävän talouden asiantuntija Elina Mikola tiedotteessa.
Järjestöt toivovatkin huippukokoukselta pientuottajien huomioimista. He tarvitsevat tutkimusten mukaan tukea tietotaidon lisäämiseen, pitkäjänteistä neuvontaa ja konkreettisia resursseja kestävyyden kasvattamiseksi. Tarvitaan myös uusia rahoituskanavia, jotka vastaavat pientuottajien nopeisiinkin avun tarpeisiin.
“Toivomme huippukokoukselta vahvaa priorisointia siihen, kuinka pientuottajat pystyvät sopeutumaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin ja toisaalta hillitsemään ilmastonmuutosta. Vaikka maatalous ei tarjoa tulevaisuudessa kaikille toimeentuloa, pientuottajien ilmastokestävyys on tärkeää niin ruokaturvan, yhteiskuntakehityksen kuin elonkirjon suojelun kannalta”, sanoo FFD:n ohjelmajohtaja Tiina Huvio.
Lue myös:
Kehityspoliittinen toimikunta: Suomen tulee profiloitua "ruokaturvadiplomaattina"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

