Turkistilat avaavat ovensa vieraille lauantaina
Turkiseläinten kasvattajat haluavat lisätä tuotantonsa avoimuutta esittelemällä eläinten oloja yleisölle tulevana viikonloppuna.Turkistarhojen ovet ovat avoinna ennakkoon ilmoittautuneille kaikkiaan kahdeksalla turkistilalla eri puolilla maata.
Turkiseläinten kasvattajain liiton toiminnanjohtaja Mikael Hornborg kertoo, että tavoite on päästää ihmiset näkemään turkistuotantoa omin silmin.
”Monella on mielipide turkistuotannosta, mutta harva on käynyt tilalla. Haluamme näyttää, miten turkiksia tuotetaan.”
Avointen ovien päivää on mainostettu näkyvästi muun muassa Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa. Mainokset poikivat runsaasti ilmoittautumisia lähes samantien, Hornborg sanoo.
Varsinkin Helsingistä ypäjäläiselle turkistilalle vievä bussikuljetus oli jo tiistaina lähes täynnä. Mukaan on ilmoittautunut enimmäkseen yksityishenkilöitä ja muutama toimittaja.
Mainoksissa kehotetaan vierailijoita ottamaan kamera mukaan, sillä tiloilla saa kuvata vapaasti.
”Nyt saa itse kuvata, ei tarvitse luottaa salakuviin”, Hornborg huomauttaa.
Kysymyksiä ja keskustelua toivotaan
Toiminnanjohtajan mukaan halu avoimuuden lisäämiseen on koko alan yhteinen, eikä vierailutiloja ollut vaikea löytää.
”Tuottajat ymmärtävät avoimen keskustelun merkityksen.”
Keskustelun lähtökohtana on nyt tilan todellinen toiminta, eivät esimerkiksi salakuvat sairasosastoilta.
”Tällä kertaa emme ole puolustusasemissa, vaan avaamme keskustelun itse.”
Hornborg toivoo, että tiloilla syntyy paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tuottajat ja kasvattajainliiton väki kertovat mielellään esimerkiksi eläinten ruokinnasta, ympäristövaikutuksista ja tuottajien luomasta toimivasta myyntijärjestelmästä.
Myös paljon puhutut sairasosastot esitellään. ”Kerromme, miksi niitä on ja miten eläimiä hoidetaan. On selvää, että sairaita eläimiä on kaikessa eläintuotannossa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

