Emakon elinikäis-tuotos uudeksimittariksi?
Olisiko emakon tuotantokyvylle olemassa parempi mittari kuin porsasmäärä emakkoa kohti vuodessa, vanhempi tutkija Kirsi Partanen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT) kysyi Pro Agrian sikatalouden tulosseminaarissa Seinäjoella viime viikon torstaina.
Hän heitti pohdittavaksi vaihtoehdon, jossa emakkoa arvioitaisiin sen mukaan, paljonko sen porsaat tuottavat hyvälaatuista lihaa vuodessa tai emakon elinaikana.
”Britanniassa puhutaan kahden tonnin emakoista eli emakoista, jotka tuottavat vuodessa kaksi tonnia lihaa.”
Kun pahnueen porsaiden määrä kasvaa, taistelu nisäpaikoista lisääntyy. MTT:n tutkija Maija Karhapää kertoi, että porsaiden kasvu hidastuu keskimäärin kahdeksan grammaa päivässä, kun imetettävien porsaiden lukumäärä kasvaa yhdellä.
Partanen totesi, että tuotettu lihamäärä emakkoa kohti ei tutkimusten mukaan kasva enää, kun elävänä syntyneitä porsaita on pahnueessa yli 14.
Kun nisäpaikkoja on isoille pahnueille niukasti, lisärehua annetaan jo muutaman päivän ikäisille porsaille, Karhapää totesi.
Makuaineilla houkuttelevaksi tehdyn pikkuporsasrehun runsas syönti imeväisiässä ei välttämättä ole hyväksi.
Porsaiden mahahaavariskiä voitaisiin ehkä pienentää, jos rakeistettu rehu korvattaisiin jauhomaisella vilja–puolitiivisteruokinnalla.
Kokeissa todettiin, että rakeistetulla rehulla ruokituilla porsailla oli jo vieroitusvaiheessa merkitsevästi enemmän mahalaukun limakalvovaurioita kuin vilja–puolitiivisterehulla ruokituilla.
Välityskokoisista, vilja–puolitiivisteellä ruokituista koeporsaista kolmella prosentilla oli mahahaava, rakeistetulla rehulla ruokituista 15 prosentilla.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
