MTK:n lihavaliokunta: Maatalouden kustannuskriisi uhkaa jo Suomen huoltovarmuutta – "Kauppa voi halutessaan vaikuttaa tuottajahintoihin"
Ruuan kuluttajahinnat ovat nousseet kolme prosenttia, mutta se ei näy tuottajahinnoissa.
Ruuan alkutuotannon kustannukset tullevat nousemaan entisestään geopoliittisen kriisin edetessä, varoittaa MTK:n lihavaliokunta. Kuva: Sanne KatainenMTK:n lihavaliokunta vaatii Suomen hallitukselta järeitä toimenpiteitä huoltovarmuuden turvaamiseksi.
"Tuottajat eivät voi tuottaa ruokaa tappiolla, se tie on kuljettu loppuun. Ruuasta on maksettava tuottajalle sen todelliset tuotantokustannukset", lihavaliokunta vetoaa.
Koko elintarvikeketjun on valiokunnan mielestä kannettava viimein vastuunsa maatalouden kustannuskriisin hoitamisesta. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä päätökset kylvöistä on tehtävä pian.
"Maatalouden tuotantokustannuksia ei olla saatu siirrettyä tuottajahintoihin. Lisäksi elämme EU-ajan pahinta geopoliittista kriisiä, joka on tullut maatalouden kustannuskriisin päälle", muistuttaa MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen tiedotteessa.
Ylisen mukaan valtion tukitoimenpiteet ovat vain osaratkaisu tilanteen helpottamiseksi.
"Nyt on pohdittava kaikkia mahdollisia toimenpiteitä tilanteen helpottamiseksi, jotta rajusti kohonneista lannoite-, polttoaine, ym. -kustannuksista huolimatta viljelijät rohkaistuvat kylvämään tänä keväänä. Suomalaiset lihan- ja kananmunan tuottajat ovat valmiita turvaamaan Suomen huoltovarmuutta."
Suomalaisen ruuantuotannon maataloustulosta on hävinnyt yli 500 miljoonaa euroa. Lihan osuus on tästä 200 miljoonaa euroa.
Syynä ovat poikkeuksellisen raju ja nopea kustannusten nousu ja satomenetykset.
Ruuan kuluttajahinnat ovat nousseet valiokunnan mukaan kolme prosenttia. Tuottajahinnoissa se ei kuitenkaan näy.
Valiokunta moittii kaupan roolia elintarvikeketjussa ylikorostuneeksi.
"Kauppa voi halutessaan vaikuttaa tuottajahintoihin asti ottamalla vastaan hintojen korotusvaatimukset, joita teollisuus on esittänyt. Lisäksi se voi huolehtia siitä, että korotukset menevät tuottajahintoihin asti. MTK:n selvityksen mukaan kuluttajat ovat valmiita maksamaan kotimaisesta ruoasta nykyistä enemmän, jos hintojen korotus ohjautuu ruuantuottajille", muistuttaa Ylinen.
Lihavaliokunnan mielestä kaupan ja teollisuuden välisiä hinnoittelukäytäntöjä ja niiden toimivuutta tulee tarkastella.
"Ketjussa on otettava käyttöön hinnantarkistusklausuulit sopimuksiin sellaisten tilanteiden varalta, jolloin tuotantokustannukset nousevat hallitsemattoman paljon. Esimerkiksi viljan hintafutuurit ovat räjähtäneet Ukrainan sotatilanteen seurauksena. Ruuan alkutuotannon kustannukset tullevat nousemaan entisestään geopoliittisen kriisin edetessä", valiokunta vetoaa.
Lue myös:
Ministeri Leppä: Ruuantuotannon omavaraisuus on henkivakuutuksemme
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

