Pienteurastamoiden säännöistä opas
Ruoka-Suomi-teemaryhmä on julkaissut oppaan pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä. Opas on tarkoitettu selkeyttämään uusien pienteurastustoimintaan liittyvien sivutuotesäädösten soveltamista käytäntöön.
Pienteurastamoista ja -leikkaamoista peräisin olevien sivutuotteiden hävitykseen sovelletaan tämän vuoden alusta alkaen samoja keräilyalueita kuin kokonaisten raatojen hävitykseen.
Keräilyalueella sivutuotteet on kerättävä ja käsiteltävä sivutuotelainsäädännön mukaisesti.
Sivutuotteiden hävittäminen hautaamalla tai toimittamalla ne hyväksytyille kaatopaikoille on sallittu vain sivutuoteasetuksessa määritellyillä syrjäisillä alueilla.
Kuolleena syntyneet eläimet ja hevosten ruhot tulisi toimittaa ensisijaisesti käsittelylaitokseen, mutta niiden hautaaminen on kuitenkin sallittua koko maassa.
Kuntakohtaista tietoa kuolleiden eläinten ja muiden sivutuotteiden hävittämisestä hautaamalla saa paikalliselta kunnaneläinlääkäriltä ja ympäristöpuolen viranomaiselta.
Porojen ja luonnonvaraisen riistan teurastuksesta ja lihan leikkaamisesta saatavien sivutuotteiden hävittämisen osalta koko Suomi on syrjäistä aluetta, joten niiden teurassivutuotteet saa haudata koko Suomessa.
Sivutuotteita pystytään myös hyödyntämään paljon. Esimerkiksi teurasjätteestä voidaan valmistaa turkis- ja lemmikkieläinten ruokaa ja rasvoja voidaan hyödyntää biodieselin valmistuksessa.
MT
www.evira.fi/files/attachments/fi/sivutuotteet/oppaat_pien-
teurastamo_12-2012.pdf
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
