Luomumansikat kypsyvät lähiaikoina
Mansikkapellot kaipaavat sadetta runsaan auringon sijaan, sillä kuumassa sato kypsyy liian vauhdikkaasti.Tuoreilla luomumansikoilla päästään herkuttelemaan jo kesäkuun puolella, kerrotaan Pro Luomun julkaisemassa tiedotteessa.
Lämmin ja aurinkoinen sää on aikaistanut luomumansikoiden kypsymistä ja uutta satoa päästään korjaamaan muutamaa viikkoa tavallista aiemmin.
Runsaasta auringonpaisteesta johtuen mansikat kypsyvät tavallista nopeammin ja lohkojen välillä on sadon valmistumisessa eroja. Satokausi saattaa siksi jäädä viime vuotta lyhyemmäksi ja sato pienemmäksi.
Sadekuurot olisivat tervetulleita suuremman sadon takaamiseksi.
Luomua. Ilman muuta. -verkkosivustolle on päivitetty lista suomalaisista luomumansikkatiloista, joilla on marjojen suoramyyntiä tai itsepoimintaa. Tiloille on suositeltavaa soittaa etukäteen ja varmistaa mansikan saatavuus.
Kuten tavanomaisessakin mansikantuotannossa, myös luomumansikoilla harmaahome ja mansikan tuholaiset ovat suurimmat uhat.
Luomumansikan tuotanto on viime vuosina ollut pienessä kasvussa, mutta luomun osuus koko mansikka-alasta on edelleen vain noin neljä prosenttia.
Viime vuonna luomumansikkaa tuotettiin 135 hehtaarilla ja sato nousi vuoden 2014 noin 250 000 kilosta 336 000 kiloon.
Lue myös
Halla on mansikalle jokavuotinen riesa
Ulkomaista mansikkaa paljon tarjolla, alkuperämaa kerrottava aina
Luomuruuan kysyntään ennakoidaan hurjaa kasvua –nousu jopa 70 prosenttia
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

