
”Tuleeko muna ilman kukkoakin?”
MTK ja Pro Luomu järjestivät torstaina toimittajille tarkoitetun luomutilavierailun Lopella Kanta-Hämeessä. Vierailu paikkasi toimittajien osin huonoa tietämystä ruuantuotannosta ja herätti vilkasta keskustelua.”Paikan päälle pääseminen on paras tapa tutustua ruuantuotantoon. Silloin näkee käytännössä, miten ruoka tuotetaan. Ihmisillä on erilaisia mielikuvia siitä, millaista elämä maatilalla on. Tilavierailut ovat silmiä avaavia, koska silloin todella näkee, mitä tilalla tapahtuu”, MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen perustelee.
”Hienoa, että tuottajat avaavat ovensa kuluttajille. On tärkeää, että ruuantuotannon läpinäkyvyyttä lisätään, sillä meillä Suomessa ei oli mitään peiteltävää.”
Vierailulla käytiin kahdella eri tilalla, joista toinen oli Hannes ja Tanja Uusitalon luomukananmunia tuottava tila Lopen Vojakkalassa. Isäntä oli tyytyväinen vieraisiin ja heidän kysymyksiinsä.
”Keskustelimme paljon siitä, miten luomutuottaminen eroaa tavallisesta. Joillekin oli yllätys, että luomukanalatkin voivat olla näin isoja”, kertoo Hannes Uusitalo, jonka kanalassa on 10 000 kanaa.
”Paljon puhetta herätti myös se, mitä kanoille tapahtuu sen jälkeen, kun ne lopettavat muninnan. Pohdittiin, voisiko niitä hyödyntää jotenkin ihmisten ruokana nykyisen minkkien ruuan sijasta.”
Isäntä kertoo, että kysymyksistä kävi ilmi, ettei vierailla ollut juurikaan esitietoa tuotannosta tai kanasta.
”Aika samanlaisia ihmiset kyselevät aina. Tällä kertaa kysyttiin, tarvitaanko kanalassa kukkoa, vai tuleeko munia ilmankin.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


