Tuottajan vaikea arvioida perunalajikkeiden eroja
”Pientä ähkyä alkaa olla”, kuvailee tilannetta tuotantopäällikkö Mika Paassilta Kantaperuna Oy:stä.
Käytännössä kaikki suuret eurooppalaiset perunanjalostajat ovat tuoneet lajikkeitaan tarjolle Suomeen. Paassillan mukaan kilpailu on kovaa.
”Tuottajien on vaikea erottaa lajikkeita toisistaan ja arvioida, mitkä niistä tuottavat todella lisäarvoa koko ketjulle.”
Aika näyttää, mitkä uusista lajikkeista ovat aidosti viljelykelpoisia Suomessa.
Lopulta kuluttaja päättää sen, mitä täällä kannattaa viljellä. Suomalaiset suosivat perunoita, joiden malto on tummemman keltainen kuin muualla Euroopassa.
Lisäksi täällä halutaan jauhoisia perunoita, Paassilta kertoo.
Myös kuorimoteollisuus vaikuttaa lajikevalintoihin. Meikäläistä koulu- ja lounasruokailua ei juuri muualla Euroopassa ole; täällä tarvitaan perunoita, jotka kestävät koneellisen kuorimisen ja entisestään yleistyvän esikypsennyksen.
Euroopassa on kuutisen kappaletta merkittäviä perunanjalostajia. Ne ottavat vuosittain testaukseen 150 000 perunalajikelinjaa. Tavoitteena on tuottaa joka vuosi 2–3 kaupallista lajiketta, Paassilta kertoo.
Suomalaisiin oloihin soveltuvia lajikkeita ovat Annabelle, Challenger, Saline ja Carrera.
Poikkeuksellisen nopeakasvuinen Carrera on tänä vuonna yltänyt syksyn ensimmäisissä nostoissa 58 tonnin hehtaarisatoihin, Paassilta kertoo pohjoispohjanmaalaisten ruokaperunatilojen kokemuksista.
Perunakauppa Luonnosta Oy etsii koko ajan Suomessa entistä paremmin viljelyyn soveltuvia uusia perunalajikkeita joko nykyisten tilalle tai niiden lisäksi.
Lupaavia ovat ainakin Carrera, Gala ja Leonardo, kertoo myyntijohtaja Antti Kuusisto.
”Gala on hyvä yleisperunalajike, joka soveltuu teollisuuden käyttöön ja ruokaperunaksi. Leonardo on jauhoinen lajike, joka käy esimerkiksi muusiin kotikeittiöissä.”
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
