
Hallasaaren maitotilalla 80 000 euron kulujen nousu: ”Kauppojen katetta on laskettava”, tappiota tekevä tuottaja vaatii
Maitotilallinen Tuulia Hallasaari paljastaa tilansa talouslaskelmat, kuten moni muukin tuottaja sosiaalisessa mediassa. Tempauksen tarkoitus on herättää ruokaketjut säästämään omasta katteesta, ettei tiloja menisi nurin.
Hallasaaren luomumaitotilan kulut ovat nousseet kymmeniä tuhansia euroja. Luvut ovat toukokuulta. Kuva: Tuulia HallasaariViime päivinä monet maataloustuottajat ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa laskelmia kustannustensa hurjasta noususta. Luomumaitotilallinen Tuulia Hallasaari on yksi heistä. Hänen tilallaan on 60 lehmää.
Luvut ovat karuja, koska Ukrainan sota ja siitä seurannut energian hinta näkyvät nyt monien hintojen kohoamisena.
Hallasaaren tilan käyttämä rehuohra on maksanut vuosi sitten 210 euroa tonnilta, ja toukokuussa 425 euroa tonnilta. Koska tila kuluttaa rehuohraa 166 tonnia vuodessa, ylimääräistä kulua on tullut yli 35 000 euroa vuodessa.
Luomulaatuinen rypsitiiviste on maksanut vuosi sitten 750 euroa tonnilta. Se on kallistunut toukokuuhun mennessä 1200 euroon tonnilta. Koska tiivistettä menee vuodessa 80 tonnia, lisäkulua on tullut 36 000 euroa.
Polttoöljy on maksanut vuosi sitten 0,7 euroa litralta, mutta toukokuuhun mennessä maksu on noussut 1,4 euroon litralta. Siitä on koitunut 9100 euron lisälasku.
Lisäkuluja on tullut siis noin 80 000 euroa.
Eikä hinnannousu ole edes pysähtynyt. Itse asiassa kulut ovat vielä isompia, sillä polttoöljyn hinta on noussut jo lähes kahteen euroon litralta, tiiviste on noussut 1500 euroon tonnilta ja rehuohra 450 euroon tonnilta.
Samaan aikaan maidon hinta on noussut 10 prosenttia, mistä on tullut noin 25 000 euroa lisätuloa. Se ei kata kustannusten nousua, joten tila tekee nyt tappiota.
”Ja laskelmassa on mukana vain muutama tekijä, vaikka kaikkihan tässä on noussut, kuten sähköt ja muovit”, Hallasaari sanoo.
Miten kauan näin huonossa tilanteessa voi jatkaa?
”En tiedä. Meillä on se tilanne, että on investoitu ja tehty tilakaupat. Ei oikein lopettaakaan voi. Niin kauan kuin pystyy lainat maksamaan, on jatkettava”, Hallasaari sanoo.
Hallasaarella on myös kova halu jatkaa tilaansa.
”Uskon kovasti, että suomalaiset tarvitsevat ruokaa. Kyllähän tämän on pakko jossain vaiheessa muuttua, mutta katsotaan nyt, ketkä pysyy kelkassa”, Hallasaari sanoo.
Hallasaari toivoo joustoa kauppaketjuilta, jotta raha siirtyisi alkutuotantoon.
”Luulen, että ihmiset ovat valmiit maksamaan enemmänkin, mutta ainakin kaupan katteesta pitää saada lisää alkutuottajille”, Hallasaari sanoo.
Lue lisää:
Kilpailuttamalla tuotantopanokset voi säästää tuhansia euroja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




