
Vihanneksia jalostetaan entistä taudinkestävimmiksi
Lauantaihin asti kestävässä Lepaa 2012 -näyttelyssä voi tutustua puutarha-alan uusimpaan tekniikkaan, tuotteisiin ja palveluihin. Näytteilleasettajia on 168.Vihannesten jalostuksessa panostetaan nyt taudinkestävyyteen. ”Esimerkiksi kukkakaalilajikkeista uutuus Cleobis kestää möhöjuurta”, kertoo HL Vihannes Oy:n tuotepäällikkö Pasi Myllymäki Lepaa-näyttelyssä.
Möhöjuuri on kaaleja vaivaava tauti, joka voi pahimmassa tapauksessa tuhota koko sadon.
Torjunta-aineiden käyttöä rajoitetaan koko ajan. Vihannesten jalostuksessa on panostettu sen vuoksi entistä enemmän siementen käsittelyyn tautien ja tuholaisten torjumiseksi, Myllymäki kertoo.
”Esimerkiksi joidenkin parsakaalilajikkeiden siemenet ovat käsitelty aineilla, jotka suojaavat kasvia kaalikärpäsiltä.”
Kaalikärpäsen toukat elävät kaalien juuristoissa ja käyttävät kasvia ravinnokseen. Kasvin ravinteiden ja veden otto heikkenee ja kasvu hidastuu.
Suomessa vihannesten viljelypinta-ala on pieni ja kasvuolot rajoittavat viljelyä.
”Koko ajan pyritään jalostamaan satoisia lajikkeita. Ihmisten määrä lisääntyy nopeasti. Ruokaa pitäisi tuottaa yhä enemmän, koska viljelypinta-alaa pystytään lisäämään vain rajoitetusti. Jalostuksella satopotentiaalia saadaan kasvatettua”, pohtii Myllymäki.
http://www.lepaa.fi/
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

