
Yhteisyritys siivittää luomulihan suoramyyntiä Etelä-Savossa
Suoramyynti toimii suurillakin eläinmäärillä, uskotaan eteläsavolaisessa Beeffi Oy:ssä. Kahden tilan yhteisyritys myy limousin-karjan luomulihaa suoraan asiakkaille.JUVA (MT) ”Ei tarvitse toivoa, vaan tiedämme että tällaiselle on kysyntää”, julistaa Joel Puhakainen .
”Trendi on, että lihaa syödään harvemmin mutta parempaa”, selittää Suvi Leinonen , Puhakaisen avopuoliso.
Suut jauhavat paitsi puhetta myös sen aihetta, oman tilan limousin-naudan lihaa. Liharotuisen naudan jauhelihakin on täyteläistä: rasvalientä, vettä tai sidekudosta ei seasta löydy.
Beeffi Oy myy kahden eteläsavolaisen luomukarjatilan lihaa. Yritys perustettiin viisi vuotta sitten. Aluksi sen kehittäminen jäi maatilojen kiireiden jalkoihin. Myynti lähti kunnolla vauhtiin viime vuonna, kun Leinonen lähti mukaan yritystä vetämään.
Puhakaisen ja Leinosen Puhakkalan tilalla elää 100-päinen karja, Kalle Mattilalla on Haukivuorella 300 nautaa. Beeffi Oy:n kautta myydään noin viidennes tilojen teuraista. Se merkitsee teurastusta ja toimituksia kerran kuussa. Tahtia on tarkoitus tiivistää pian, jos kysynnän kasvu jatkuu.
Toisaalta lama laskee monen ostovoimaa. Alkaneesta vuodesta voi tulla vaikea, Mattila pelkää.
Molempien osakastilojen eläimet ovat limousin-rotuisia. Ranskalaisen, alun perin vuoriston vetojuhdiksi jalostetun rodun lihaa pidetään kaikkein laadukkaimpana.
Suurin osa lihasta toimitetaan suoraan asiakkaille omalla tai postin kylmäkyydillä. Helsingissä ja Mikkelissä Beeffin lihaa saa kauppahalleista. Suurtenkin liikkeiden kanssa käydään keskusteluja yhteisen sävelen löytämiseksi.
”Pyrimme valitsemaan sellaisia yhteistyökumppaneita, jotka voivat palvella asiakasta”, Leinonen kertoo.
Palveluun kuuluu esimerkiksi vihko, johon on koottu keittiömestari Markus Maulavirran ruokaohjeita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


