Elävien EU-nautojen massavientijatkuu Lähi-itään ja Afrikkaan
Suomalaisnaudat syntyvät, kasvavat ja teurastetaan Suomessa. Miika Niinimäki (vas) haki tiistaina lihanautoja Lankisen tilalta Oripäässä. Oskari Brusila avusti kuormauksessa. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoEurooppalaiset eläinsuojelujärjestöt ovat kritisoineet voimakkaasti joitakin vuosia jatkunutta laajamittaista elävien eläinten vientiä EU:sta Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan.
EU-komission mukaan unionista vietiin kolmansiin maihin kaikkiaan liki 770 000 elävää nautaa loppukasvatusta ja teurastusta varten vuonna 2012. Vienti jatkuu edelleen.
Kuljetukset autoilla ja laivoilla ovat pitkiä ja saattavat kestää useita päiviä, eikä eläimille taata aina riittävästi rehua, vettä tai kunnollista ilmanvaihtoa, järjestöt syyttävät.
Esimerkiksi toissa vuonna 31 sonnia kuljetettiin Latviasta Turkkiin 4 600 kilometriä. Koska puutteellisten asiakirjojen takia rekka joutui odottamaan rajan ylitystä EU:n ja Turkin välillä 6,5 päivän ajan, eläimet joutuivat olemaan rekassa kaikkiaan 13 päivää.
Järjestöt arvostelevat vientiä myös siksi, etteivät EU-viranomaiset voi taata eläinten hyvinvointia kuljetusten ohella perillä kohdemaassakaan, sillä yhtä tiukkoja vaatimuksia eläinten pidosta ei ole voimassa unionin ulkopuolella.
Elävien eläinten vientiin pois EU:sta liittyy vääjäämättä eettisiä ja eläinten hyvinvointia koskevia riskejä, asiantuntija Ilkka Pohjamo MTK:sta sanoo. Hänen mukaansa yksi suomalaisen tuotannon vahvuuksista on paikallisuus.
”Suomalaisnaudat ovat täällä syntyneitä, kasvaneita ja täällä teurastettavia”, Pohjamo sanoo.
”Meillä eläinkuljetuksiin on kiinnitetty paljon huomiota, eivätkä kuljetusetäisyydet ole mitään näihin matkoihin verrattuna.”
Eniten eläviä nautoja kolmansiin maihin vievät Ranska ja Espanja, mutta vientiä on tapahtunut myös muualta unionista aina Baltian maita myöten.
Viennillä haetaan parempaa kannattavuutta, Pohjamo arvioi.
”Naudanlihan tuotannon heikon kannattavuuden kanssa on tapeltu myös muualla Euroopassa kuin vain Suomessa. EU-komissiossakin nähdään hyvänä, että vienti tarjoaa vaihtoehdon EU-markkinoille.”
Myös eläviä lampaita ja sikoja kuljetetaan suuria määriä unionin ulkopuolelle. Vuonna 2012 vietiin yli 1,6 miljoonaa lammasta pääasiassa Libyaan, Jordaniaan ja Turkkiin. Vienti on kasvanut sittemmin: pelkästään viime syyskuussa vientimäärä ylsi liki 250 000 eläimeen.
Laajamittainen elävien eläinten vienti verottaa naudanlihan tuotantoa EU:ssa, joskin tuotanto on ollut vähenemään päin myös muutoin.
Nautojen teurasmäärät laskivat EU:ssa neljä prosenttia 6 038 miljoonaan kiloon tammi–lokakuussa viime vuonna. Suurimmassa tuottajamaassa Ranskassa teurastukset vähenivät viisi, Saksassa neljä ja Italiassa peräti 12 prosenttia.
Tuotanto kasvoi selvästi vain Irlannissa, missä tammi–lokakuussa teurastettiin viisi prosenttia vuodentakaista enemmän, käy ilmi Gallup Elintarviketiedon lihamarkkinakatsauksesta.
Tuotannon ennakoidaan jatkavan vähentymistään useimmissa EU-maissa myös tänä vuonna. TIINA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
