Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • "Tiloilla puhutaan enemmän litroista kuin euroista" – Maitotilayrittäjien johtamis- ja taloustaidoissa parannettavaa

    Maitotilayrityksiin tarvitaan nykyistä parempaa johtamista ja talouden osaamista.
    Kaikki päivittäiset työt olisi tehtävä niin, että ne tukevat maitotilayrityksen strategiaa.
    Kaikki päivittäiset työt olisi tehtävä niin, että ne tukevat maitotilayrityksen strategiaa. 

    "Tällä hetkellä maitotilayrityksissä puhutaan enemmän litroista kuin euroista", sanoo Seinäjoen ammattikorkeakoulun yliopettaja Margit Närvä.

    Johtamis- ja taloustaitojen puute ei ole viljelijöiden vika, korostaa saman ammattikorkeakoulun yliopettaja, dosentti Matti Ryhänen.

    "Sekä koulutus että neuvonta ovat olleet tuotantokeskeisiä johtamisosaamisen kustannuksella."

    Neuvonnan uudet otteet miellyttävät Ryhästä, ProAgria on nähnyt muutoksen tarpeen. Neuvontajärjestö lupaa entistä enemmän tilallisen rinnalla kulkemista ja tilan näkemistä kokonaisuutena, johon kuuluvat sekä tuotanto, talous että johtaminen.

    ”Milloin koulutus tulee perässä”, Ryhänen haastaa.

    Hänen mielestään koulutuksesta pitää karsia ”Yleismies Jantunen” -opetusta.

    ”Maatalousyrittäjä tarvitsee toisenlaisen koulutuksen kuin eläintenhoitajaksi opiskeleva. Koulutusta täytyy viedä tarveperusteiseen suuntaan.”

    Närvä ja Ryhänen esittelivät tiistaina Seinäjoella julkaisun, joka tuo uutta tietoa maitotilayritysten johtamisesta ja toimintatavoista. Lisäksi julkaisu esittelee tiloja varten rakennetun kokonaisvaltaisen johtamisen mallin.

    Julkaisu ”Kokonaisvaltaisella johtamisella kannattavuutta maidontuotantoon” perustuu uusiin aineistoihin. Haastatteluihin ja työpajoihin osallistui suuri määrä maitotilayrittäjiä pääosin Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta. Mukana oli myös yrittäjien sidosryhmien edustajia.

    Maitotilojen toimintaympäristö on muuttunut rajusti. On iso tarve löytää uusia toimintatapoja ja ratkaisuja kannattavuuden parantamiseksi.

    Yrittäjät tunnistavat tarpeen kehittää tilojen johtamista ja toimintaa muutenkin. Iso ongelma on, että kokonaisvaltaiseen johtamiseen ei jää riittävästi aikaa.

    ”Yksi ratkaisu on tilojen yhteistyön kehittäminen”, Ryhänen sanoo.

    Strategiseen suunnitteluun ja järjestelmälliseen seurantaan jää enemmän aikaa, jos työ ei ole 24/7-raatamista.

    Kokonaisvaltainen johtaminen tarkoittaa pitkän aikavälin ja lyhyen aikavälin johtamista yhtenä kokonaisuutena, jossa pitkän aikavälin tavoitteita toteutetaan myös lyhyen aikavälin johtamisella.

    Maitotilayrittäjän olisi pohdittava, millainen maailma on 10–20 vuoden päästä. Tämän pohdinnan rinnalla olisi osattava visioida, millainen on oma tila vuosien päästä. Lisäksi kaikki päivittäiset työt olisi tehtävä niin, että ne tukevat tilan strategiaa.

    "Yrittäjän on pohdittava, mikä on hänen ydintehtävänsä. Se on yritystoiminnan johtaminen. Kyntäminen ja muokkaaminen eivät ole yrittäjän keskeisintä työtä. Ne voidaan ulkoistaa", Ryhänen sanoo.

    Julkaisun verkko-osoite: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7317-06-8